• Διεθνής πολιτική

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Ισραηλινοί επιβεβαίωσαν δεύτερο βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στη Τζαμπαλίγια

    • NewsRoom


    Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον νέο βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, τον δεύτερο από αυτόν που σημειώθηκε χθες στην περιοχή, δηλώνοντας ότι εξουδετέρωσε άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς.

    Η Χαμάς διατηρεί κέντρο επιχειρήσεων στον προσφυγικό καταυλισμό, επαναλαμβάνει το Ισραήλ. Aπό την πλευρά τους οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι «δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν» στην επίθεση της Τετάρτης.

    «Ο στρατός, υπό τις οδηγίες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, εξουδετέρωσε με μαχητικό αεροσκάφος τον Muhammad Atzar, επικεφαλής του αντιαρματικού συστήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίοςήταν υπεύθυνος για όλα τα αντιαρματικά συστήματα στις διάφορες ταξιαρχίες στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσαν οι IDF.

    Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους συνομιλία μεταξύ διοικητών της Χαμάς, με τη συμμετοχή του διοικητή του Ινδονησιακού Νοσοκομείου της περιοχής, η οποία αποδεικνύει «τον κυνισμό των τρομοκρατών όσον αφορά τη χρήση των ανθρωπιστικών πόρων στη Λωρίδα της Γάζας».

    «Η Χαμάς κλέβει καύσιμα από τα νοσοκομεία της Γάζας. Στον παρακάτω διάλογο, προϊόν υποκλοπής, ένας διοικητής της Χαμάς αναφέρει επανειλημμένα ότι παίρνουν καύσιμα από τα αποθέματα του νοσοκομείου και επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς ελέγχει τη διανομή τους στη Γάζα, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των τρομοκρατών έναντι των αμάχων», αναφέρει επίσης το Ισραήλ.

    Στόχος μας να διαλύσουμε πλήρως την Χαμάς, λέει εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού

    Για τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και τον ρόλο του Ιραν στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μίλησε στον ΣΚΑΙ ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, έκανε λόγο για χυδαία σχόλια Ερντογάν.

    «Ο στόχος του πολέμου μας είναι να διαλύσουμε πλήρως τη Χαμάς, ώστε να μην μείνει τίποτα που να μπορεί να αποτελέσει ξανά απειλή για τους Ισραηλινούς αμάχους, όπως συνέβη στις 7 Οκτωβρίου», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κόνρικους.

    «Πρόκειται για μάχη σε αστικό έδαφος, την οποία όλοι οι στρατιώτες περιμένουν να είναι δύσκολη και μπορεί να προκαλέσει πολλές απώλειες. Φιλοδοξία μας είναι να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικά, στοχευμένα και με ασφάλεια. Ας ελπίσουμε ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Χαμάς και να επιστρέψουμε την ασφάλεια στο νότιο Ισραήλ», τόνισε ακόμη.

    «Πιθανότατα θα υπάρξει μια τρίτη και ίσως μια τέταρτη φάση που θα δούμε καθώς ξετυλίγεται ο πόλεμος» υποστήριξε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Τζόναθαν Κόνρικους. Αναφορικά με τη στάση που κρατάει το Ιράν είπε ότι «τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν οι ιρανικές ιδέες, τα χρήματα, τα όπλα και η πολιτική καθοδήγηση και υποστήριξη».

    Το Ισραήλ διαπράττει «σφαγές» για να καλύψει τις «αποτυχίες» του λέει ο επικεφαλής της Χαμάς

    Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε νωρίτερα την Τετάρτη το Ισραήλ ότι διαπράττει «σφαγές» στη Γάζα προκειμένου να καλύψει τις «αποτυχίες» του και είπε πως στην περιοχή δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτήσουν την «ανεξαρτησία» τους.

    «Λέμε στον εχθρό και σε εκείνους που τον υποστηρίζουν πως οι προσπάθειές σας για να καλύψετε τις αποτυχίες σας δεν θα σας γλιτώσουν από μια ηχηρή ήττα», δήλωσε ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος, που έχει τη βάση του στο Κατάρ, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 8.706 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, που ξέσπασε μετά την πρωτόγνωρης έκτασης και βίας επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. Από ισραηλινής πλευράς, πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, κατά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις αρχές.

    Ο Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως η επίθεση αυτή ήταν μια αντίδραση στη «ρατσιστική πολιτική» της ισραηλινής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστίνιους. «Προειδοποιήσαμε όλα τα μέρη με τα οποία συναντηθήκαμε πριν από αυτόν τον πόλεμο πως η συνέχιση των πολιτικών καταπίεσης και βίας του Νετανιάχου και της φασιστικής κυβέρνησής του, η επίθεση κατά του τεμένους Αλ Άκσα [στην Ιερουσαλήμ] και τους ισλαμικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους, η οικοδόμηση οικισμών και το μένος εξτρεμιστών εποίκων για να σπείρουν την καταστροφή, το χάος και τον θάνατο δεν θα μείνουν ατιμώρητα», είπε.

    «Τους είχαμε προειδοποιήσει πως αυτό δεν θα περνούσε ατιμώρητα και πως επίκειτο έκρηξη και πως ήταν επιτακτική ανάγκη να αναχαιτίσουν τις μηχανορραφίες αυτού του εγκληματία και της συμμορίας του. Δυστυχώς, κανένας δεν άκουσε τις εκκλήσεις μας, το αντίθετο», πρόσθεσε.

    «Δεν θα υπάρξει ούτε ασφάλεια ούτε σταθερότητα στην περιοχή και εξωτερικά αυτής της περιοχής αν τα δικαιώματα του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την επιστροφή δεν υλοποιηθούν», είπε ακόμη ο επικεφαλής της Χαμάς, αναφερόμενος στην επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

    Ο ΟΗΕ καταγγέλλει νέα «ωμότητα» στη Γάζα, μετά τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια

    Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς κατήγγειλε σήμερα τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κάνοντας λόγο για την «τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας».

    «Αυτή είναι απλά η τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμη πιο τρομακτική με ακόμη πιο φρικτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο», δήλωσε σε ανακοίνωση εκφράζοντας θλίψη για «τον κόσμο που δείχνει ανίκανος, ακόμη και απρόθυμος να δράσει» για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

    «Στη Γάζα, γυναίκες, παιδιά και άνδρες πεθαίνουν από την πείνα, τραυματίζονται και σκοτώνονται σε βομβαρδισμούς. Έχουν χάσει κάθε πίστη στην ανθρωπότητα και κάθε ελπίδα για το μέλλον», επέμεινε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την καταδίκη του για τις “βάναυσες” επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

    «Εν τω μεταξύ, ο κόσμος δείχνει ανίκανος, ακόμη και απρόθυμος να δράσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε, ζητώντας «επαναλαμβανόμενες ανθρωπιστικές παύσεις» των μαχών για να καταστεί δυνατή η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. «Μια αποτυχία να δράσουμε τώρα θα έχει συνέπειες πολύ πέρα από την περιοχή, γιατί είναι μια παγκόσμια κρίση», προειδοποίησε.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Νέες απώλειες και επιστροφή στα 80 δολάρια για το WTI

    Χατζηδάκης: Κάνουμε ένα θαρραλέο βήμα γιατί έχουμε μια προκλητική φοροδιαφυγή από ορισμένους

    Βουλή – Ν. Κεραμέως: Δεν είναι αυτοτελές προσόν το διδακτορικό δίπλωμα για τις θέσεις διοίκησης



    ΣΧΟΛΙΑ