• Διεθνής πολιτική

    Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει σήμερα ο Μπάιντεν – Στα 130 δολάρια το βαρέλι το Brent

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ σήμερα, Τρίτη, χωρίς προς το παρόν τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων της.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η  απαγόρευση, η οποία θα ανακοινωθεί από το Αμερικανό Πρόεδρο σήμερα στις 17:45, θα αφορά, εκτός από το ρωσικό πετρέλαιο, τόσο το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) όσο και τον άνθρακα.

    Οι επικείμενες ανακοινώσεις οδηγούν την τιμή του πετρελαίου Brent σε άνοδο άνω του 6%,  με την τιμή του συμβολαίου Μαΐου να κινείται αυτή την ώρα στα 130,64 δολάρια το βαρέλι. Ά,λμα 6,83% καταγράφει και η τιμή συμβολαίου Απριλίου του WTI, το οποίο κινείται στα  127,55 δολάρια το βαρέλι.

    Η απόφαση φαίνεται να ελήφθη σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια, αναφέρει πηγή που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Νωρίτερα, μάλιστα, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς είχε δηλώσει πως ο Λευκός Οίκος είναι πιθανόν να απαγορεύσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πως εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα αυτό.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να εντατικοποιήσει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, από τα τέλη του περασμένου μήνα.

    Η στάση της ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη πλευρά της, εμφανίζεται πρόθυμη να παραμείνει «ενωμένη» για το θέμα ενός εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, με τη Γαλλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης, να ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δράσουν «σε συντονισμό» με τους εταίρους τους.

    Μάλιστα, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν στην διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

    Η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπιλί αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

    «Τους ζητάμε λίγο συντονισμό», δήλωσε το περιβάλλον της υπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Αντιλαμβανόμαστε την αμερικανική θέση», αλλά «δεν είναι καθόλου στην ίδια ενεργειακή κατάσταση με εμάς», υπογράμμισε η πηγή αυτή.

    Η Ευρώπη βιώνει μια πολύ διαφορετική κατάσταση από τις ΗΠΑ καθώς εισάγει το 40% του αερίου της από τη Ρωσία, υπογραμμίζει το περιβάλλον της Μπαρμπαρά Πομπιλί.

    Έτσι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε χθες, Δευτέρα, πως οι εισαγωγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με προέλευση τη Ρωσία είναι «απαραίτητες» και εκτίμησε πως ο ευρωπαϊκός εφοδιασμός δεν μπορεί να διασφαλιστεί διαφορετικά σε αυτό το στάδιο.

    «Θα αποφασίσουμε τη σωστή στιγμή αν θα ακολουθήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή θα είναι μια κοινή απάντηση», υπογράμμισε το περιβάλλον της υπουργού. «Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη, σε συνοχή και σε συντονισμό για κάθε απόφαση», επέμεινε, αποκλείοντας κάθε μονομερή απόφαση, κυρίως της Γαλλίας, που εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο σε σχέση με ορισμένες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες.

    Για την οριστική της απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι 27 βρίσκονται σε ένα «εργασιακό» αδιέξοδο.

    Τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ απευθύνουν έκκληση για την εξεύρεση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου και την επιτάχυνση της κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

    Η Μόσχα απειλεί με εμπάργκο τον Nord Stream I

    Εν τω μεταξύ άνοδο έως και 32% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα κόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, ως αντίποινα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τη Μόσχα να προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια.

    Πάντως, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αναφέρει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ.

    Χθες, Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν έως και 79%. Ο Nord Stream προμήθευσε την Ευρώπη με 59 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι.

    «Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ