• Διεθνής πολιτική

    Πενιχρά τα κέρδη της Τουρκίας στη συνάντηση Γιλντιρίμ-Μέρκελ – Το επεισόδιο με δημοσιογράφο

    • NewsRoom


    Προσπάθεια για να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας επιχείρησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία και την συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, η πολιτική του Ερντογάν και τα αποτελέσματά της κάνουν ακόμα μακρύ τον δρόμο προς την κανονικότητα. Το πόσο δύσκολο είναι, φάνηκε άλλωστε από ένα επεισόδιο κατά τη συνέντευξη των δύο ηγετών.

    Ένας δημοσιογράφος αποφάσισε να δείξει στον Τούρκο πρωθυπουργό φωτογραφίες παιδιών με αίματα λέγοντάς του πως αυτά προκαλεί η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να απαντάει ότι: «Αν θες να πας να δεις τι γίνεται στο Αφρίν να πας εκεί να δεις τι γίνεται»!

    Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την πιθανότητα εκσυχρονισμού των γερμανικών αρμάτων μάχης που έχει αγοράσει η Τουρκία ή για μια νέα συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού , η Καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε  να απαντήσει ευθέως και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βρώμικη συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η αναφορά αυτή είχε να κάνει με την πιθανότητα να υπάρξει ένα τέτοιο αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Γερμανία.

    Αναφορικά με το ζήτημα της κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «δεν σημειώθηκε πρόοδος». Όπως ξεκαθάρισε το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένους όρους με την συμφωνία γα το προσφυγικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν. Κοτζιάς: «Αν οι Τούρκοι το ξανακάνουν, δεν θα έχουμε ειρηνική συμπεριφορά»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ιταλία ψάχνει «κοινά αποδεκτή λύση» με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

     



    ΣΧΟΛΙΑ