• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Το Σαββατοκύριακο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων – Επτά νεκροί, από βομβαρδισμό στα περίχωρα του Κιέβου – Επικοινωνία Σολτς με Πούτιν (Live update ενημέρωση)

    • NewsRoom


    Περιεχόμενα

    Για ένατη ημέρα συνεχίζονται οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

    Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας

    Επικοινωνία Σολτς – Πούτιν

    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε η καγκελαρία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία.

    «Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές».

    Ο πρόεδρος Πούτιν, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ενημέρωσε τον κ. Σολτς ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμβουλος του πρόεδρου Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο συνομιλιών εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς  ότι ελπίζει η Ουκρανία να λάβει μια “λογική και εποικοδομητική” στάση κατά τη διάρκεια του επόμενου γύρου συνομιλιών, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    Ο Πούτιν είπε επίσης τηλεφωνικά στον Σολτς ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της.

    Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει δύο γύρους συνομιλιών μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από οκτώ ημέρες, σε μια ειδική, όπως την χαρακτηρίζει, στρατιωτική επιχείρηση, και μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη του να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των αμάχων.

    Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από τη Μικολάγιφ

    Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα, όμως οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ.

    Στο μεταξύ, αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει διαθέσιμη μια “σημαντική πλειονότητα” των στρατιωτικών αεροσκαφών της εννέα ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

    “Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν διαθέσιμη μια σημαντική πλειονότητα της αεροπορικής ισχύος μάχης τους, τόσο αεροσκαφών σταθερών πτερύγων όσο και αεροσκαφών περιστρεφόμενων πτερύγων, καθώς και μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων εδάφους αέρος”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση όπλων διασποράς στη Χαρκίβ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δκαιωμάτων (HRW)

    Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε στη Χαρκίβ (Χάρκοβο) όπλα διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).
    Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών “σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου”, ανέφερε η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.
    “Η Χαρκίβ υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και τα θραύσματα”, δηλώνει ο διευθυντής εξοπλισμών του Παρατηρητηρίου, Στιβ Γκουζ. “Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των ανθρώπων”.
    “Η χρήση τους όπως τεκμηριώνεται στη Χαρκίβ μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου”, εκτιμά το Παρατηρητήριο.
    Οι βόμβες διασποράς (BASM) αποτελούνται από έναν κύλινδρο σαν όλμο που περιέχει εκρηκτικά βλήματα μικρότερου μεγέθους. Μπορούν να πλήξουν τεράστιο πληθυσμό αμάχων.
    Η χρήση τους απαγορεύεται από τη συνθήκη του Όσλο του 2008 την οποία όμως δεν έχει υπογράψει η Μόσχα. “Η μαζική χρήση τους από ορισμένους στρατούς σε κατοικημένες ζώνες έχει προκαλέσει, στις εν λόγω χώρες, δυσανάλογες ανθρωπιστικές ζημιές”, σύμφωνα με μια σύνοψη της γαλλικής Γερουσίας.
    Τα όπλα διασποράς διασπείρονται σε πολλά μικρότερα πυρομαχικά σε μια πολύ ευρεία ζώνη. Ορισμένα δεν εκρήγνυνται και μπορούν να σκοτώσουν χρόνια μετά, όπως και οι νάρκες κατά προσωπικού.

    Στα «χέρια» των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

    «Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

    Κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες που είχαν φθάσει επιτόπου, η φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια στην κεντρική Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας.

    Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, που προκάλεσε πυρκαγιά, πάντως η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι «εγγυημένη», σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

    «Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

    «Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο», καθησύχασε αργότερα μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, οι διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια. Διευκρίνισε ότι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν επιτόπου.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατήγγειλε λίγο αργότερα πως ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν πυροσβέστες να πάνε στο εργοστάσιο.

    Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

    Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

    H Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ενημέρωσε ότι μετά το βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια δεν επηρεάστηκε ο βασικός εξοπλισμός του εργοστασίου.

    Ζελένσκι: Αν εκραγεί θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ -όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986-, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

    «Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.

    «Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη συνδιάλεξη του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ζελένσκι πως ο Αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία».

    Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.

    Την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

    Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε σαφές πως κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι η επίθεση που διέταξε θα σταματήσει σύντομα.

    «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση εκτυλίσσεται κατά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, βάσει του σχεδίου», είπε, αποτίνοντας φόρο τιμής στους Ρώσους στρατιώτες και στον «πολύτιμο αγώνα τους εναντίον των νεοναζί» και των «ξένων μισθοφόρων» που χρησιμοποιούν κατ’ αυτόν άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες» στην Ουκρανία.

    Πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον τομέα όπου ξέσπασε φωτιά

    Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων.

    «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

    Όλαφ Σολτς: Καθησυχάζει για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έπειτα από επικοινωνία που είχε, όπως είπε, τη νύχτα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο κ. Σολτς επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναμιχθεί στις συγκρούσεις, τόνισε ωστόσο και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επίθεση σε έδαφος της Συμμαχίας.

    Νέες επιθέσεις στο Κίεβο

    Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν διαδοχικά στο Κίεβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

    Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν έχουμε κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας

    Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν έχει «κακές προθέσεις» προς τους γείτονές της.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία απαντά μόνο σε «αρνητικές ενέργειες άλλων χωρών».

    «Δεν έχουμε κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας, πάντα το λέγαμε αυτό. Θα τους συμβούλευα επίσης να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην επιβάλουν περιορισμούς», είπε ο Πούτιν.

    Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ουκρανίας για τις ρωσικές απώλειες

    Ο ουκρανικός στρατός δημοσιεύει περιοδικά εκτιμήσεις για τις απώλειες που πιστεύει ότι έχει υποστεί η Μόσχα από την έναρξη της εισβολής.

    Στην τελευταία εκτίμηση – από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου – η Ουκρανία λέει ότι περίπου 9.166 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση. Παρόμοιο νούμερο ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Η Ουκρανία λέει ότι άλλες ρωσικές απώλειες περιλαμβάνουν:

    • Τουλάχιστον 251 τανκς
    • 33 αεροσκάφη
    • 37 ελικόπτερα
    • 404 οχήματα
    • 105 συστήματα πυροβολικού

    Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που αναφέρει η Μόσχα, η οποία λέει ότι έχει χάσει 498 στρατιώτες μέχρι στιγμής στη σύγκρουση.

    Ωστόσο, όπως είναι λογικό κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων, δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν τα στοιχεία που παρέχονται από καμία πλευρά.

    Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στο Μικολάιβ

    Ο δήμαρχος του Μικολάιβ είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην πόλη του.

    Η είδηση αυτή έρχεται αφότου οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν τη Χερσώνα, μόλις μία ώρα μακριά στη νότια ακτή.

    Λουκασένκο: Οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος στον πόλεμο

    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα ότι οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

    Ζοζέπ Μπορέλ: Όλα είναι στο τραπέζι για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

    Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι σε ό,τι αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

    Τους 47 έφτασαν οι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιβ

    Συνολικά 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένη περιοχή του Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

    Σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν την πόλη την Πέμπτη, αναγκάζοντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σταματήσουν το άμεσο έργο διάσωσης.

    Μπλίνκεν: Δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση, αλλά αν έρθει σε εμάς είμαστε έτοιμοι

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί.

    Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Με απλά λόγια, στον απόηχο της απρόκλητης, προμελετημένης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αυτή η συμμαχία συνήλθε με ταχύτητα, ενότητα και αποφασιστικότητα, ξεκινώντας αμέσως την ειδική ομάδα ταχείας αντίδρασης, θέτοντας σε εφαρμογή τα βαθμιαία σχέδια για να συνεχίσει να ενισχύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ .

    O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλά μπροστά από τον Τζο Μπάιντεν που παρακολουθεί στο βάθος φορώντας μάσκα
    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

    «Κάθε σύμμαχος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοηθάει την Ουκρανία, κάθε σύμμαχος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοηθά στην ενίσχυση του ίδιου του ΝΑΤΟ».

    Ο κ. Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει «καμία σύγκρουση», αλλά «εάν έρθει σύγκρουση σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

    ΝΑΤΟ: Η Τσεχία θα αναπτύξει 400 στρατιώτες στη γειτονική Σλοβακία

    Η Τσεχία θα αναπτύξει 400 στρατιώτες στη γειτονική Σλοβακία στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνοσόβα.

    Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της συμμαχίας στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της Ευρώπης μετά την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Σλοβακία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

    Ο νέος στρατιωτικός σχηματισμός θα οργανωθεί με στρατιώτες από τις παραπάνω χώρες, όπως και από τη Βουλγαρία.

    Η Τσεχία, όπως και άλλες νατοϊκές χώρες, υποστήριξαν την Ουκρανία και διέθεσαν στρατιωτική βοήθεια για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

    Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ενέκρινε την πρόσθετη αποστολή ελαφρών όπλων και πυρομαχικών οικονομικής αξίας περίπου 662 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η Ρωσία θα επιβάλει ποινές φυλάκισης για τη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με τον στρατό

    Η Δούμα ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει ποινές φυλάκισης 15 ετών για άτομα που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

    Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θαορίζονται οι «ψευδείς πληροφορίες» βάσει αυτού του νόμου.

    Επίσης, η νομοθεσία αυτή θεσπίζει πρόστιμα σε όσους «σκόπιμα» διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες.

    Στη Ρωσία, οι ιστότοποι του Facebook και αρκετών ανεξάρτητων και ξένων μέσων ενημέρωσης εν μέρει ήταν απροσπέλαστοι νωρίτερα σήμερα.

    Το Πεκίνο ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών.

    «Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

    Times: Τρεις απόπειρες δολοφονίας κατά του Ζελένσκι την τελευταία εβδομάδα

    Από τρεις απόπειρες δολοφονίας γλίτωσε την τελευταία εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

    Τα σχέδια δολοφονίας απετράπησαν, καθώς Ρώσοι, οι οποίοι αντιτίθενται στον πόλεμο, έδωσαν πληροφορίες στις ουκρανικές αρχές.

    Συνεχίζονται οι μάχες στη Μαριούπολη

    Η Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επιθέσεων από τότε που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη Πέμπτη.

    Το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, κλειδί για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, «αντιστέκεται» προς το παρόν, ωστόσο η χθεσινή νύχτα ήταν δ’υσκολη με τους αξιωματούχους της πόλης να λένε: «Καταστρεφόμαστε».

    «Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

    «Ανελέητοι» βομβαρδισμοί έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα ηλεκτρισμού και ύδρευσης και τα τηλεφωνικά δίκτυα, ενώ οι παραδόσεις τροφίμων έχουν διακοπεί.

    Η Μαριούπολη είναι βασικός στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς η διακοπή της πρόσβασης της Ουκρανίας στο λιμάνι πιθανότατα θα επιφέρει σφοδρό πλήγμα στην οικονομία της.

    Η κατάληψη της πόλης, μαζί με τη Χερσώνα, θα παρείχε στη Ρωσία έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014.

    Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις

    Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Το Κίεβο κατηγόρησε χθες στη Μόσχα ότι βομβάρδισε συνοικία της Τσερνιγκίβ, στον δρόμο προς το Κίεβο, σκοτώνοντας 33 ανθρώπους. Τοπικός αξιωματούχος κατήγγειλε ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε δύο σχολεία, αναρτώντας φωτογραφίες των διαλυμένων κτιρίων.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε εξάλλου χθες να διαγράφει τις όποιες ελπίδες να μεσολαβήσει είχε ο Γάλλος ομόλογός του, λέγοντας στο τηλέφωνο στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «έχει την πρόθεση να συνεχίσει ασυμβίβαστα τον αγώνα της εναντίον των μελών εθνικιστικών οργανώσεων που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου» και επαναλαμβάνοντας την αξίωσή του να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση και καθεστώς ουδετερότητας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

    «Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη», ο κ. Πούτιν έχει σκοπό να «καταλάβει» όλη την Ουκρανία, έκρινε από την πλευρά του το Ελιζέ.

    «Άκαρπος» ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

    Ρώσοι και Ουκρανοί συναντήθηκαν χθες στα σύνορα Πολωνίας/Λευκορωσίας για έναν δεύτερο κύκλο συνομιλιών, κατά τη διάρκεια των οποίων το Κίεβο ήλπιζε να εξασφαλίσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αλλά «δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσε» η Ουκρανία, πέρα από τη συμφωνία «να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων, ανέφερε μέσω Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

    Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία και ενδέχεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ως ακόμη και άλλα δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Ο ρωσικός στρατός μοιάζει να ενισχύει κι άλλο τη δύναμη πυρός για να επιταχύνει την κατάληψη πόλεων στρατηγικής σημασίας. Πήρε χθες το πρωί τη Χερσώνα, μητρόπολη 290.000 κατοίκων κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας.

    Ανατολικότερα, στη Μαριούπολη, ο δήμαρχος κατηγόρησε τη Μόσχα πως θέλει να πολιορκήσει την πόλη του. Το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, κλειδί για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, «αντιστέκεται» προς το παρόν, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε τη νύχτα στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σήμερα συνομιλίες με αξιωματούχους του NATO και της ΕΕ, προτού μεταβεί στην Πολωνία, στα τρία κράτη της Βαλτικής και στη Μολδαβία.

    Αυτή η τελευταία χώρα, που φοβάται πως μπορεί να μετατραπεί στον επόμενο στόχο της Μόσχας, ανακοίνωσε χθες πως κατέθεσε επίσημα αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η Γεωργία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουκρανίας.

    Μαίνονται σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου

    Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

    Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες”, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.



    ΣΧΟΛΙΑ