ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να λάβει χώρα ο τρίτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, ενώ νωρίτερα το πρωί η ρωσική αντιπροσωπεία αναχώρησε από τη Μόσχα για την Τουρκία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες.
Οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο – στον ίδιο χώρο που φιλοξένησε και τους γύρους του Μαΐου και Ιουνίου, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ο πρώην υπουργός άμυνας θα ηγηθεί της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Στόχος είναι δοθεί τέλος στον πόλεμο. «Της αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρουστέμ Ουμέροφ», ο οποίος διορίστηκε πριν από μερικές ημέρες γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και αυτή «θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπηρεσιών πληροφοριών», της ουκρανικής διπλωματίας και της προεδρίας, δήλωσε ο Β. Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στα θέματα συζήτησης θα βρίσκονται οι νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων και ο επαναπατρισμός Ουκρανόπουλων από τη Ρωσία.
Η συνάντηση θα είναι η τρίτη σύνοδος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους υπό αυτό το σχήμα. Οι δύο προηγούμενοι γύροι είχαν γίνει υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Είχαν καταλήξει σε ανταλλαγές αιχμαλώτων και πτωμάτων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.
Μέχρι τώρα οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν ασυμφιλίωτες. Η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να της παραχωρήσει τις τέσσερις επαρχίες που κατέλαβε, συν την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014, και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία δεν δέχεται αυτές τις προϋποθέσεις. Επιθυμεί να αποχωρήσουν οι Ρώσοι στρατιώτες από το έδαφος της και δυτικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της.
Η Μόσχα απορρίπτει αυτούς τους όρους.
Διαβάστε επίσης:
ΚΕΦΙΜ: Σε χαμηλό 20ετίας η μέση νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στη Βουλή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Joshua Volz: Στην Ελλάδα ο άνθρωπος της κυβέρνησης Τραμπ που καθοδηγεί τη προσπάθεια για τον Κάθετο Διάδρομο
- Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Όλα τα σενάρια για την ένταξη τον MSCI
- Οι SEXY μετοχές, τα μυστικά των ΓΕΚ και ΜΟΗ, ποια ειναι τα σημεία και τέρατα που ψάχνει η ΕΚ στην Metlen, τα Μάρμαρα Παυλίδη και η εξαπάτηση, γιατί πανηγυρίζουν στο ΜΜ, τι τρέχει με τον ανασχηματισμό, τα «μυστήρια» της υπουργού Όλγας, και η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου στο My Story
- Ερρίκος Αρώνες: Νέοι συνέταιροι η οικογένεια Βασιλόπουλου, στόχος τα ακίνητα 500 εκατ. και στο βάθος… ανάκτορα Τατοΐου