• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το Κίεβο, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων (Live update όλες οι εξελίξεις)

    • NewsRoom


    Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Κίεβο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας.

    Σύμφωνα με το CNN, πολλαπλές μεγάλες εκρήξεις  σημειώθηκαν στις 18:40 περίπου στα ανατολικά του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, οι σειρήνες ξεκίνησαν να ηχούν.

    Το αμερικανικό Μέσο αναφέρει ότι ήταν οι μεγαλύτερες εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή τη Δευτέρα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκρήξεις στην περιοχή Μπρόβαρι, στο ανατολικό Κίεβο.

    Η πολιτική προστασία ζήτησε από τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια.

    Δείτε live εικόνα από το Κίεβο:

    Σφοδρή επίθεση στο Χάρκοβο

    Όση ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις,  σε «λουτρό αίματος» έχει μετατραπεί το Χάρκοβο. Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με τον τραγικό απολογισμό να μεγαλώνει συνεχώς.

    Την είδηση επιβεβαιώνει και ο ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χεράσενκο, ο οποίος αναφέρει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) σήμερα το πρωί.

    «Το Χαρκίβ υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν», σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

    Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπως δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία από το τραπέζι, τη στιγμή που καταφθάνουν οι διπλωμάτες των δύο χωρών.

    Προσπάθεια παύσης των εχθροπραξιών από τον Μακρόν

    Την ίδια ώρα, ο Εμάνουελ Μακρόν κατέθεσε αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους. Το αίτημα θα εξεταστεί στις 10.00 ώρα Ελλάδας.

    Συνεχίζονται και αύριο οι συζητήσεις στη Λευκορωσία

    Αναφορικά με τις συζητήσεις στη Λευκορωσία, αυτές  αναμένεται να συνεχιστούν με νέο γύρο διαπραγματεύσεων, μετά τις εξάωρες συζητήσεις τη Δευτέρα.

    Η Ρωσία δήλωσε πως ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

    Ο Πούτιν ζητά «την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του» ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

    Όπως αναφέρει η ουκρανική προεδρεία, από την πλευρά της, αξιώνει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

    «Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

    «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

    Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Αυτός συνοδεύεται κυρίως από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

    Κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής της, η Μόσχα δήλωσε ότι θέλει να επιτευχθεί «μια συμφωνία» με το Κίεβο στις σημερινές συνομιλίες, την ώρα που η επίθεσή της δείχνει να συναντά μεγαλύτερη αντίσταση από αυτό που αναμενόταν.

    «Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Λευκορωσία πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Γκόμελ και σε μικρή απόσταση από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ο οποίος βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος.

    Οι Ουκρανοί έφτασαν στο προκαθορισμένο σημείο στα σύνορα με την Λευκορωσία, πετώντας δια μέσου της Πολωνίας για να μην ρίξουν το ελικόπτερο οι Ρώσοι.

    Δείτε βίντεο από την άφιξη της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας:

    Αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο NATO

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψε επίσημο αίτημα για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομολογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Επιχείρηση εκκένωσης για τους Έλληνες στην Οδησσό

    Στην μεταφορά 26 Ελλήνων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους από την ευρύτερη περιοχή της Οδησσού στην Μολδαβία προχώρησε το αρμόδιο Γενικό Προξενείο.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η επιχείρηση «Νόστος 2» έλαβε χώρα σήμερα και εκκενώθηκαν 26 άτομα.

    Τους συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης. Οι ανωτέρω αφίχθηκαν στην Μολδαβία όπου τους υποδέχθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ρουμανία, Σοφία Γραμματά.

    Σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο στην Οδησσό συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ ο Γενικός Πρόξενος επιστρέφει στην έδρα του.

    Μητσοτάκης: Χαιρετίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας να μπει στην ΕΕ

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ώρες μετά από αίτημα της Ουκρανίας ώστε να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Πλήρης αλληλεγγύη στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το λαό της Ουκρανίας. Χαιρετίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για την ΕΕ. Είναι μια από εμάς».

    Μεταφορά του Προξενείου στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΕ

    Με πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των μελών του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης, καθώς και των φιλοξενουμένων σε αυτό δημοσιογράφων, αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά του Γενικού Προξενείου σε άλλο κτίριο εντός της πόλης.

    Συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει.

    Σαρλ Μισέλ: Δεν υπάρχει ομοφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

    Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ένωσης και αυτήν την στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

    «Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα δεδομένα που αφορούσαν την πριν από την ρωσική επίθεση συγκυρία.

    «Η Ουκρανία θα διαβιβάσει μία επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί» εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ.

    Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στην επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας

    Την καταδίκη της συμμετοχής της Λευκορωσίας στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επανέλαβε η ΕΕ, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός της διαγραφής αναφοράς στο μη πυρηνικό καθεστώς της Λευκορωσίας.

    Σε γραπτή δήλωσή του για το δημοψήφισμα που διοργάνωσε το Μινσκ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και θα στοχεύσουμε στη Λευκορωσία εκείνους που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

    ΕΕ: Σχεδιάζει να δώσει στους Ουκρανούς δικαίωμα παραμονής για έως 3 χρόνια

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παράσχει στους Ουκρανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην ΕΕ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ και η Ένωση χρειάζεται να προετοιμαστεί για εκατομμύρια ακόμη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, χώρες-μέλη της ΕΕ, έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

    Έκτακτη σύσκεψη Πούτιν

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης, κοινής σύσκεψης του υπουργικού του συμβουλίου και της κεντρικής τράπεζας της χώρας καθώς οι επιβληθείσες κυρώσεις «άλλαξαν σημαντικά την οικονομική πραγματικότητα της Ρωσίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    «Είναι βαριές κυρώσεις, δημιουργούν προβλήματα, αλλά η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εξισορροπήσει τις ζημίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Γρήγορη ένταξη στην ΕΕ ζητά ο Ζελένσκι – Απελευθερώνονται κρατούμενοι με στρατιωτική εμπειρία

    Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί άμεσα βάσει ειδικής διαδικασίας.

    «Στόχος μας είναι να είμαστε με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι. Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι σίγουρος ότι το αξίζουμε», είπε.

    Η Ουκρανία θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι 16 παιδιά έχουν σκοτωθεί τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, ενώ άλλα 45 είναι τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί.

    ΕΕ: Ενεργοποίηση της έκτακτης διαδικασίας συγχρονισμού του ενεργειακού δικτύου της

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει σήμερα από τα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν έκτακτη διαδικασία συγχρονισμού του ενεργειακού δικτύου της Ένωσης, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μέσω του Twitter.

    «Πιστεύω ότι αυτή είναι η μόνη δυνατή επιλογή δράσης στις παρούσες συνθήκες», πρόσθεσε.

    ΟΗΕ: Τουλάχιστον 102 άμαχοι νεκροί και 304 τραυματίες

    Τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την Πέμπτη όταν ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, ενώ άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί, αν και οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

    Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη η Μπατσελέτ επεσήμανε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους αμάχους σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης, περιλαμβανομένων βλημάτων βαρέος πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών αλλά και αεροπορικές επιδρομές. Οι πραγματικοί αριθμοί φοβάμαι ότι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι».

    Εξάλλου περίπου 422.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, ενώ πολλές χιλιάδες είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε η Μπατσελέτ.

    Τηλεδιάσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή πολλών ηγετών και του ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

    Τηλεδιάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία «Quint élargi» στην οποία θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, καθώς και οι ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

    Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος αυτής της τηλεδιάσκεψης είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και Ευρωπαίων εταίρων στο ουκρανικό.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ενδέχεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη από το μέγαρο των Ηλυσίων στο οποίο έχουν προσκληθεί από τον πρόεδρο Μακρόν.

    Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε

    Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έστειλε το πρωί της Δευτέρας νέο μήνυμα προς τους Ουκρανούς πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ουκρανικής αντιπροσωπείας με τη ρωσική στα σύνορα της Λευκορωσίας.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Στο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι «ο καθένας μας είναι ένας πολεμιστής» για την Ουκρανία. Στόχος του είναι να εμψυχώσει και τους συμπατριώτες του με τη φράση «ο καθένας μας θα κερδίσει».

    Άμεση εκεχειρία και απόσυρση στρατευμάτων ζητά η Ουκρανία

    Η ουκρανική αντιπροσωπεία αξιώνει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

    «Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

    «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

    ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας, το οποίο στήριζαν πολλές χώρες, να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

    Η πρόταση αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας η οποία ήταν αντίθετη σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, και υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ και 5 κατά – με τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα μεταξύ άλλων να την καταψηφίζουν—και 13 αποχές.

    Λετονία: Επιτρέπει στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία

    Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε ομόφωνα σήμερα να επιτραπεί στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία αν προτίθενται, αναφέρει το κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του.

    «Οι πολίτες μας που θέλουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να πάνε εθελοντές να υπηρετήσουν εκεί για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την κοινή μας ασφάλεια θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν» δήλωσε ο Γιούρις Ρανκάνις, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Εσωτερικών Υποθέσεων και Πρόληψης της Διαφθοράς, η οποία κατήρτισε τον νόμο.

    Σαρλ Μισέλ: Θα συζητήσουμε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της.

    Οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα το Κίεβο, λέει ο ρωσικός στρατός

    Τη δυνατότητα οι άμαχοι να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο στρατός της Ρωσίας.

    Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

    Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

    Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

    Η οδηγία, θα έχει τρίμηνη διάρκεια με ισχύ από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

    Η Ρωσία επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός

    Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης» κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.

    «Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές», επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

    Όλα έτοιμα για τις διαπραγματεύσεις

    Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Παρασκευής ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μολονότι οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ακόμη αφιχθεί, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία από το τραπέζι γύρω από το οποίο θα κάτσουν οι διπλωμάτες των δύο χωρών.

    «Στη Λευκορωσία όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας. Περιμένουμε τις δύο αντιπροσωπείες» έγραψε το υπ. Εξωτερικών της Λευκορωσίας στη λεζάντα της φωτογραφίας.

     Μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή με άρματα κινείται προς το Κίεβο

    Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

    Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

    Μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή με άρματα κινείται προς το Κίεβο
    Μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή με άρματα κινείται προς το Κίεβο

    Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.

    Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, καθώς και μάχες μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

    Η εταιρεία αυτή παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων εδώ και εβδομάδες. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Κριμαία προς το Κίεβο και τη Χαρκίβ

    Πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, η Χαρκίβ, η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. Οι πληροφορίες του πρακτορείου δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

    Ρωσικές δυνάμεις που κινούνταν προς το Κίεβο εν μέρει ανακόπηκαν, δηλώνει σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας

    Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

    Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

    Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

    Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε.

    Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

    Διαβάστε επίσης

    Καμπάνα αφύπνισης η Ουκρανία για τις δημοκρατίες που κοιμούνται



    ΣΧΟΛΙΑ