• Διεθνής πολιτική

    ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεδριάσει εκτάκτως με φόντο τη ρωσική εισβολή

    • NewsRoom
    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες


    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας, το οποίο στήριζαν πολλές χώρες, να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

    Η πρόταση αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας η οποία ήταν αντίθετη σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, και υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ και 5 κατά – με τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα μεταξύ άλλων να την καταψηφίζουν—και 13 αποχές.

    Στη διάρκεια αυτής της έκτακτης συνεδρίασης το Κίεβο και οι χώρες που το στηρίζουν ελπίζουν να υιοθετηθεί μια απόφαση που θα καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και θα ζητεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού του ΟΗΕ ο οποίος θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορούνται τα ρωσικά στρατεύματα.

    Η Ουκρανία, με την υποστήριξη πολλών χωρών, επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το βήμα του ΟΗΕ στη Γενεύη για να καταγγείλει τη ρωσική εισβολή και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Μόσχα.

    Η ρωσική εισβολή ανέτρεψε τα σχέδια για την έναρξη της 49ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα με ομιλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην οποία θα συμμετάσχουν πολλοί υπουργοί, ανάμεσά τους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αύριο Τρίτη.

    Ο Λαβρόφ αναμένεται επίσης να παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου και να μιλήσει ενώπιον της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη.

    Εξάλλου σήμερα είναι προγραμματισμένη στη Νέα Υόρκη μια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ώστε τα 193 μέλη της να συζητήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Αύριο Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα απευθυνθούν στο Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα πράξει το ίδιο την Τετάρτη.

    Κατά τη σημερινή έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Περίπου 368.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με περισσότερους από τους μισούς να εισέρχονται στην Πολωνία. Ο ΟΗΕ αναμένει ο αριθμός των προσφύγων να αυξηθεί.

    Μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γενεύη, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) έχουν ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Συμβούλιο αποτελείται από 47 χώρες μέλη, οι οποίες εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Γκουτέρες: Κλιμακώνονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα (28/2) ότι η κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία οδηγεί σε αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι ο Οργανισμός έχει ομάδες του επί του εδάφους για να επιτηρεί την κατάσταση σε αυτό τον τομέα.

    «Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία οδηγεί σε κλιμακούμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Γκουτέρες σε ηχογραφημένη ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

    «Πρέπει να δείξουμε σε όλους τους ανθρώπους στην Ουκρανία ότι τους στηρίζουμε στην ανάγκη τους», σημείωσε.

    Στην ίδια ομιλία ο Γκουτέρες ανέφερε ότι μια έκθεση που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα από μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή συνιστά «μια ακόμη προαναγγελία θανάτου για τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε» και ζήτησε την εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού το 2015.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαρλ Μισέλ: Θα συζητήσουμε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη



    ΣΧΟΛΙΑ