• Διεθνής πολιτική

  Ουκρανία-Ιαπωνία: Υπέγραψαν 10ετή συμφωνία για θέματα ασφάλειας

  Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

  Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι


  Η Ουκρανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν σήμερα 10ετή συμφωνία για θέματα ασφαλείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  “Το 2024, η Ιαπωνία θα παράσχει στην Ουκρανία 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνεχίσει να μας στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς διάρκειας της συμφωνίας”, δήλωσε ο Ζελένσκι στο X.

  Όπως πρόσθεσε, “η συμφωνία προβλέπει βοήθεια σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ανθρωπιστική βοήθεια, τεχνική και οικονομική συνεργασία, καθώς και κοινές προσπάθειες για Συμφωνία Ειρήνης. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου και προσπάθειες να αυτός να λογοδοτήσει. Εκτιμούμε επίσης πολύ ότι η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με την Ουκρανία για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψή της”.

  “Για την Ιαπωνία, αυτό το είδος συμφωνίας και αυτό το επίπεδο υποστήριξης είναι σημαντικό βήμα. Το αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε την Ιαπωνία για την ακλόνητη αλληλεγγύη της προς τη χώρα και τον λαό μας, καθώς και για την αφοσίωσή της στην προστασία της ζωής και του διεθνούς δικαίου”, καταλήγει η ανάρτηση του Ζελένσκι.

   

  Σημειώνεται ότι η Ουκρανία, περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχει υπογράψει 15 παρόμοιες συμφωνίες με τις οποίες εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

  Παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί αργότερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία.

  Διαβάστε επίσης:

  Viva Wallet: Πώς αποτιμά το Bloomberg την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου

  Όλαφ Σολτς προς Ρωσία: Η G7 δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

  Πυροσβεστική: 44 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο  ΣΧΟΛΙΑ