• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Η Μόσχα ανέβαλε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

    • NewsRoom


    Η Ρωσία ανέβαλε μονομερώς τις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Κάιρο, που είχαν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη την αμερικανική πρεσβεία.

    Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες επρόκειτο να συναντηθούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της συνθήκης New START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

     Η Συνθήκη New START μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας επεκτάθηκε πέρυσι για μία ακόμη πενταετία. Στόχος της είναι η μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διαθέτουν τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο.

    Αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα: Ρωσία και ΗΠΑ έχουν τρόπους να διαχειριστούν τους πυρηνικούς κινδύνους

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τρόπους να διαχειριστούν τους πυρηνικούς κινδύνους σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε, πριν από λίγο, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα Ελίζαμπεθ Ρουντ, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις.

    «Οι ΗΠΑ έχουν διαύλους με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαχείριση κινδύνων, ιδιαίτερα πυρηνικών κινδύνων, κι αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης του διευθυντή της CIA Μπερνς με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο διευθυντής Μπερνς δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα και δεν συζήτησε την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία», δήλωσε σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στη σελίδα του RIA στην πλατφόρμα Telegram.

     Η Ρουντ αναφέρεται σε μια συνάντηση που είχε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας, στις αρχές του μήνα, στη διάρκεια της οποίας τον προειδοποίησε για τις συνέπειες οποιασδήποτε ρωσικής χρήσης πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Ρωσία από την πλευρά της είπε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «ευαίσθητα» και αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο Ρουντ είπε επίσης ότι αν χρειαστεί να γίνει νέα συνομιλία μέσω του συγκεκριμένου διαύλου, αυτό μπορεί να οργανωθεί. «Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο που να γνωρίζω», πρόσθεσε.

    Η Ρωσία ανέφερε μετά τη συνάντηση των Ναρίσκιν και Μπερνς πως είναι ανοικτή σε περισσότερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο φάνηκε να υποβαθμίζει τις πιθανότητες να υπάρξει συνάντηση κορυφής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, κρίνοντας πως «αποκλείεται» επί του παρόντος.

    Διαβάστε επίσης

    Σούνακ: Η σύλληψη του δημοσιογράφου του BBC στην Κίνα «προκαλεί σοκ και είναι απαράδεκτη»



    ΣΧΟΛΙΑ