• Διεθνής πολιτική

    Ολλανδία: Εγκρίθηκε το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας

    • NewsRoom
    Ρούτε

    Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός Ολλανδίας


    Η πλειοψηφία των Ολλανδών βουλευτών ενέκρινε σήμερα την επιβολή του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα τεθεί σε ισχύ το προσεχές Σάββατο.

    Είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που θα επιβληθεί το εν λόγω μέτρο.

    Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, υπό τον όρο ότι θα ξεκινά κάθε βράδυ στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) αντί στις 20.30, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση.

    Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα λήγει καθημερινά στις 04.30 το πρωί και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 9 Φεβρουαρίου.

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του για την εφαρμογή μιας απαγόρευσης της κυκλοφορίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα ήθελε την «επαρκή στήριξη» του κοινοβουλίου.

    Η πρωτοβουλία του προσέκρουε κυρίως στη διαφωνία ορισμένων βουλευτών, μεταξύ τους του επικεφαλής της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς.

    Ο Ρούτε εξήγησε πως η απόφαση για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου ελήφθη λόγω της «βρετανικής μετάλλαξης και των πολύ μεγάλων ανησυχιών που έχουμε όλοι».

    Από την πλευρά του, ο Βίλντερς υποστήριξε πως το σχέδιο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που εκπόνησε η κυβέρνηση, είναι «δυσανάλογο».

    «Βρίσκομαι εδώ για την ελευθερία. Εγώ ο ίδιος την έχω χάσει», δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου ο Βίλντερς, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια υπό συνεχή αστυνομική προστασία, λόγω απειλών σε βάρος του.

    «Δεν αποδέχομαι να θέσουμε σε ισχύ χωρίς λόγο (…) μια απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ώρα που υπάρχουν εναλλακτικές», συμπλήρωσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ