• Διεθνής πολιτική

    ΟΗΕ: Ο γγ του ΟΗΕ «καλωσορίζει οποιαδήποτε εκεχειρία» στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες


    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.

    Η Ουκρανία απέρριψε νωρίτερα την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία αύριο και το Σάββατο, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα κατεχόμενα εδάφη.

    Ο Γκουτέρες στο μεταξύ διέλυσε την αποστολή εύρεσης αποδείξεων για την επίθεση στην ουκρανική πόλη Ολενίφκα, τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν Ουκρανοί κρατούμενοι από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο λόγος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ήταν ότι η αποστολή δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί στην τοποθεσία αυτήν.

    Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ζητούσαν να διερευνηθεί η επίθεση αυτή. Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη συγκρότηση της αποστολής τον Αύγουστο.

    Διαβάστε επίσης

    Το Κρεμλίνο αμφισβητεί πως ο Ζελένσκι διαφωνεί με την εκεχειρία για τα Χριστούγεννα



    ΣΧΟΛΙΑ