Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προθεσμία έως τις 4 Ιουλίου για να επικυρώσει τη εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού προηγουμένως είχε απειλήσει με αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν ολοκληρωνόταν η συμφωνία.

Ο Τραμπ ανέφερε την Πέμπτη ότι αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία έπειτα από συνομιλία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα αυξηθούν σημαντικά αν το σύμφωνο δεν οριστικοποιηθεί έως το καλοκαίρι.

1

«Συμφώνησα να της δώσω προθεσμία μέχρι τα 250ά γενέθλια της χώρας μας, διαφορετικά — δυστυχώς — οι δασμοί τους θα εκτοξευθούν άμεσα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αγορές αντέδρασαν συγκρατημένα στη νέα ανακοίνωση. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis NV στις ΗΠΑ περιόρισε μέρος των απωλειών της μετά την ανάρτηση του Τραμπ και υποχωρούσε κατά 1,8% στις 3:12 μ.μ. στη Νέα Υόρκη. Τα αμερικανικά αποθετήρια έγγραφα (ADRs) της Volkswagen AG παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ολοκληρώσει τη μακροχρόνια καθυστερημένη εμπορική συμφωνία κατά τη διάρκεια των νυχτερινών διαπραγματεύσεων, παρά την προηγούμενη απειλή του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στο 25%.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ρούμπιο: Ενέκρινε πωλήσεις όπλων αξίας 5,8 δισ. δολαρίων για χώρες της Μέσης Ανατολής

Ηράκλειο: Προσωρινά κρατούμενοι ο 54χρονος και η σύζυγος του για την δολοφονία του 21χρονου