• Top Stories

    Ο «πόλεμος» των χαρτών: Τι υποστηρίζουν Μόσχα και Άγκυρα

    Ρωσικό αεροσκάφος

    Ρωσικό αεροσκάφος


    Τους δικούς τους, αντικρουόμενους χάρτες επιστρατεύουν η Ρωσία και η Τουρκία στον υπόγειο «πόλεμο» που έχει κηρυχθεί μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας.

    Η Τουρκία υποστηρίζει πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, και μάλιστα ότι οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν πολλές φορές τους πιλότους του αεροσκάφους πριν προχωρήσουν στην κατάρριψή του. Ισχυρίζεται δε ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου της διήρκεσε 12 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, η Μόσχα υποστηρίζει πως το αεροσκάφος δεν πέρασε τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά καταρρίφθηκε επί συριακού εδάφους.

    Υποστηρίζοντας τη θέση της, η Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη στον οποίο καταγράφεται η πορεία του αεροσκάφους, το οποίο φαίνεται πράγματι να έχει περάσει τα νότια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία (η κόκκινη γραμμή απεικονίζει την πορεία του ρωσικού αεροσκάφους, ενώ η έντονη γαλάζια γραμμή είναι η συνοριογραμμή Τουρκίας-Συρίας, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές).

    Χάρτης

    Όμως η Ρωσία δίνει μια διαφορετική εικόνα της κατάστασης, παρουσιάζοντας έναν δικό της χάρτη, στον οποίο φαίνεται επίσης η πορεία του ρωσικού αεροσκάφους, αυτή τη φορά χωρίς να διασχίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

    Χάρτης

    Φυσικά, συμπέρασμα δε βγαίνει από τους δύο χάρτες, και είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες χώρες αποφεύγουν να πάρουν το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς, καθώς τα δεδομένα είναι συγκεχυμένα και δεν υπάρχουν αντικειμενικά ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν ποια από τις δύο χώρες έχει δίκιο.



    ΣΧΟΛΙΑ