ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία αυτόν τον μήνα, την αυτοδιοικούμενη περιοχή της Δανίας, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να αναλάβει.
Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας, Μέτε Φρέντερικσεν και Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, για να συζητήσουν την ασφάλεια στον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική, την κλιματική αλλαγή, τα κρίσιμα ορυκτά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία, σύμφωνα με το γραφείο του. Το ταξίδι έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου, πριν από τη συνάντηση των ηγετών της G7, συμπεριλαμβανομένου του Μακρόν, στον Καναδά για μια σύνοδο κορυφής.
Η Γροιλανδία έχει στρατηγική τοποθεσία που εκτείνεται στον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική, καθώς και τεράστια αποθέματα κρίσιμων ορυκτών και ορυκτών καυσίμων. Το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, φιλοξενεί ήδη μια αεροπορική βάση των ΗΠΑ και έναν σταθμό ραντάρ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πυραυλικών απειλών και την παρακολούθηση του διαστήματος. Οι Γροιλανδοί και οι Δανοί έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο του Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο του νησιού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε την ασφάλεια των ΗΠΑ ως λόγο για την απόκτηση της περιοχής και επέκρινε τη Δανία για ανεπαρκείς επενδύσεις στην άμυνα στο νησί. Η σκανδιναβική χώρα δεσμεύτηκε πρόσφατα να ενισχύσει τις στρατιωτικές επενδύσεις . Μια συνθήκη δεκαετιών επιτρέπει ήδη στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία.
Διαβάστε επίσης
Αναλυτές για τράπεζες: Γιατί Τράπεζα Πειραιώς, Κύπρου και Alpha Bank είναι στο προσκήνιο
Ηράκλειο: Θανάσιμος τραυματισμός για άνδρα από ανατροπή τακτέρ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σιδηρόδρομος: Από τις αλλεπάλληλες ακινητοποιήσεις αμαξοστοιχιών και τις βλάβες, στις ράγες του εκσυγχρονισμού
- Ο… αυτόκλητος «mister 550.000 ευρώ», οι νέες business των εργολάβων, οι άσχετοι Τσέχοι που «χτυπούν» την Aegean, η «καρφάρα» του Κ.Μ. και όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο
- «Πράσινο» στο πρώτο θέρετρο ιστιοπλοϊκού τουρισμού στο Ιόνιο – Οι λεπτομέρειες του Project Anemos
- Βάσεις 2025: Ποιες σχολές εκτοξεύτηκαν, ποιες έμειναν στάσιμες και τα τμήματα με άδεια αμφιθέατρα
