ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια ακόμη απόδειξη του επιβαρυμένου κλίματος στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Αφρική, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δεν θα παραστεί στη συνάντηση υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της G20, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται πηγές με γνώση των σχεδίων του υπουργού.
Κινήσεις και αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ έχουν προκαλέσει εντάσεις με την Πρετόρια.
Ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για το πάγωμα κάθε αμερικανικής βοήθειας στη Νότια Αφρική κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας για ένα νόμο που προβλέπει απαλλοτριώσεις γαιών, που η αμερικανική κυβέρνηση διατείνεται ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των λευκών αγροτών.
Η νοτιοαφρικανική προεδρία αντικρούει τις κατηγορίες για οποιαδήποτε πρόθεση «κατασχέσεων γαιών».
Φραστικές επιθέσεις κατά της Πρετόρια του γεννημένου στη Νότια Αφρική Ίλον Μασκ – στελέχους της κυβέρνησης Τραμπ – επιβαρύνουν το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης αυτής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε ταξίδι του στο Γιοχάνεσμπουργκ για μια σύνοδο των ΥΠΕΞ της G20.
Η Νότια Αφρική ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Είκοσι από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Νοέμβριο του 2025.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια του Μπέσεντ για την G20 μετά το δημοσίευμα των NYT.
Διαβάστε επίσης
Μέσο υπουργικής απόφασης το πλαίσιο για τα έμφορτα ταξί στις Λεωφορειολωρίδες
Μητσοτάκης στο «Thessaloniki Summit 2025»: Τι ανέφερε για Ουκρανία, ΗΠΑ και Τέμπη
Δημοσκόπηση ALCO: Προβάδισμα 11 μονάδων για τη ΝΔ, κέρδη μόνο για Λατινοπούλου και Κωνσταντοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λειψυδρία: Τέλος του 2026 ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο «Εύρυτος» άνω των 500 εκατ.
- Ο έκπτωτος πρίγκιπας, ο βασιλιάς θεατής και τα μοντέλα-βάζα: Η εβδομάδα μόδας του Λονδίνου δεν απογοήτευσε
- Κουτσουρέλη-Παπαρίδου: Στις δικαστικές αίθουσες η διαμάχη Unisystems-ΣΕΠΕ
- Ρωσικό πετρέλαιο: Πώς ο σκιώδης στόλος «έσωσε» τις εξαγωγές – Αυξημένοι όγκοι, αλλά λιγότερα στο ταμείο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.