Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο διέταξε τις αμερικανικές πρεσβείες παγκοσμίως να σταματήσουν τον προγραμματισμό συνεντεύξεων για φοιτητικές βίζες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να ξεκινήσει αυστηρότερο έλεγχο των προφίλ των αιτούντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οδηγία, η οποία διατυπώθηκε σε τηλεγράφημα που εστάλη σε διπλωμάτες παγκοσμίως την Τρίτη, αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να περιορίσει την είσοδο ξένων φοιτητών σε αμερικανικά πανεπιστήμια, με το επιχείρημα ότι μπορεί να απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας ή να προωθούν τον αντισημιτισμό, αναφέρει το Bloomberg.

1

Η κίνηση αυτή εντείνει τη διαμάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και των πανεπιστημίων, μια διαμάχη που ξεκίνησε με επίκεντρο τα κορυφαία ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχετικά με τον αντισημιτισμό, αλλά έχει πλέον εξελιχθεί σε μια ευρύτερη επίθεση κατά του ρόλου της ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο David Leopold, δικηγόρος μετανάστευσης με έδρα το Κλίβελαντ, δήλωσε ότι η κίνηση της κυβέρνησης Trump θα μπορούσε να είναι  «καταλυτική, ίσως και καταστροφική» τόσο για τους ξένους φοιτητές όσο και για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που βασίζονται σε αυτούς. «Οι οικονομικές και οι πολιτιστικές επιπτώσεις είναι τεράστιες», δήλωσε ο Leopold.

Η διακοπή ή ακόμη και η επιβράδυνση των αιτήσεων για βίζα θα είχε συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές παγκοσμίως, και δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν όλο και περισσότερο τις τάξεις τους προσελκύοντας ταλέντα από το εξωτερικό.

Οι ξένοι φοιτητές αντιστοιχούσαν στο 5,9% του συνολικού πληθυσμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ, ο οποίος ανέρχεται σε σχεδόν 19 εκατομμύρια.

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια ξένοι φοιτητές πήγαν στις ΗΠΑ, με την Ινδία να στέλνει τους περισσότερους, ακολουθούμενη από την Κίνα.

Οι περισσότεροι ξένοι φοιτητές που πηγαίνουν στις ΗΠΑ σπουδάζουν επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική ή μαθηματικά. Περίπου το 25% σπούδασε μαθηματικά και πληροφορική, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε επέλεξε τη μηχανική.

Οι αλλοδαποί φοιτητές συνήθως πληρώνουν επίσης πλήρη δίδακτρα, αντισταθμίζοντας το κόστος που επιτρέπει στα πανεπιστήμια να παρέχουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στους πολίτες των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά σχολεία με τους περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό είναι το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με πάνω από 21.000 διεθνείς φοιτητές, το Πανεπιστήμιο Northeastern και το Κολούμπια, σύμφωνα με την έκθεση Open Doors Report, η οποία χρηματοδοτείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο έλεγχος των ξένων φοιτητών για την έκδοση βίζας είναι ήδη μια αυστηρή διαδικασία, που απαιτεί από τους αιτούντες να αποδεικνύουν ισχυρά ακαδημαϊκά προσόντα, οικονομικά μέσα, δεσμούς με τη χώρα τους και την πρόθεση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά την αποφοίτηση, σύμφωνα με τον Leopold.

«Με άμεση ισχύ και στο πλαίσιο προετοιμασίας για ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού ελέγχου μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα προξενικά τμήματα δεν θα πρέπει να προσθέσουν κανένα επιπλέον ραντεβού για βίζες φοιτητών ή ανταλλαγής επισκεπτών (F, M και J) μέχρι να εκδοθούν περαιτέρω οδηγίες», έγραψε ο Ρούμπιο. Όπως σημείωσε, νέες οδηγίες αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Το τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι συνεντεύξεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί μπορούν να προχωρήσουν. Αυτό αναφέρθηκε και από το Politico.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους αρνήθηκε να σχολιάσει απευθείας την εντολή του Ρούμπιο, λέγοντας ότι τίποτα δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

«Κάθε κυρίαρχη χώρα έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιος προσπαθεί να μπει, γιατί θέλει να μπει, ποιος είναι, τι έκανε, και τουλάχιστον ελπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο, να καθορίσει τι θα κάνει όσο είναι εδώ», είπε η Μπρους. «Οπότε αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που μπορούμε για να αξιολογήσουμε ποιος είναι αυτός που έρχεται εδώ, είτε είναι φοιτητές είτε άλλοι».

Ο Ρούμπιο είχε προϊδεάσει για επιπλέον περιορισμούς στις εισροές αλλοδαπών φοιτητών προς τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τον Μάρτιο, όταν άνδρες με πολιτικά συνέλαβαν την υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Tufts, Ριουμέισα Οζτούρκ, έξω από το σπίτι της. Η Οζτούρκ, η οποία είχε συμβάλει στη συγγραφή άρθρου υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, αν και αντιμετωπίζει πιθανή απέλαση.

«Αν αιτείσαι βίζα για να σπουδάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και μας λες ότι δεν έρχεσαι μόνο για να γράφεις άρθρα γνώμης, αλλά για να συμμετέχεις σε κινήματα που περιλαμβάνουν βανδαλισμούς πανεπιστημίων, παρενοχλήσεις φοιτητών, καταλήψεις και αναταραχές, δεν πρόκειται να σου δώσουμε βίζα», είχε δηλώσει τότε ο Ρούμπιο.

Η απόφαση της Τρίτης έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόπειρα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας να εμποδίσει το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ να εγγράψει ξένους φοιτητές, ενέργεια που ανεστάλη προσωρινά με διαταγή από ομοσπονδιακό δικαστή την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην ακύρωση όλων των υπόλοιπων ομοσπονδιακών συμβάσεων με το Χάρβαρντ, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση με τον Μερτς για το Ουκρανικό

Τραμπ: Δασμοί «τουλάχιστον 25%» στην Apple αν δεν φέρει την παραγωγή των iPhones στις ΗΠΑ – MononewsTV

SpaceX: Διαλύθηκε για 3η φορά ο πύραυλος του Μασκ – Ο επιμένων νικά λέει ο ίδιος, έρχονται νέες δοκιμές (βίντεο)