• Διεθνής πολιτική

    Νετανιάχου: Κατηγόρησε το Ιράν επίθεση για σε δεξαμενόπλοιο – Πλοίο της Eletson που εκμεταλλευόταν ισραηλινός δισεκατομμυριούχος

    • NewsRoom
    Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε την Κυριακή το Ιράν για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στον Περσικό Κόλπο.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, η επίθεση «βλάπτει την ελευθερία της διεθνούς ναυτιλίας».

    Το BBC είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι ένα πλοίο με σημαία Λιβερίας, το οποίο εκμεταλλευόταν η Zodiac Maritime Ltd. του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Eyal Ofer, δέχτηκε επίθεση από ιρανικά drones στις 10 Φεβρουαρίου, αλλά το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του και το πλήρωμά του δεν τραυματίστηκε.

    Η Eletson, η ελληνική εταιρεία ναυτιλιακών υπηρεσιών, επιβεβαίωσε περιστατικό που αφορούσε ένα πλοίο που διαχειριζόταν. Η εταιρεία είπε ότι το Campo Square χτυπήθηκε  ενώ βρισκόταν στην Αραβική Θάλασσα, περίπου 300 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας και του Ομάν.

    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τόσο το σκάφος όσο και το πλήρωμα είναι ασφαλή», ανέφερε η δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Υπάρχουν μικρές ζημιές στο σκάφος».

    Η σημείωση του Νετανιάχου για την επίθεση ήταν η πρώτη ισραηλινή απάντηση στο ρεπορτάζ του BBC. Το 2021, το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν πολλαπλές κατηγορίες για ναυτιλιακές επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο και η έκθεση της Παρασκευής ήταν η πρώτη εδώ και μήνες και μπορεί να υποδηλώνει την έναρξη περαιτέρω αύξησης των εντάσεων, αναφέρει το Bloomberg.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το Ιράν επιτέθηκε σε αμερικανική βάση στη Συρία στις 18 Φεβρουαρίου. Το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε νωρίς την Κυριακή ότι πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας Σύρος στρατιώτης, σκοτώθηκαν όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές στη Δαμασκό.

    «Το Ιράν δεν σταματά τις επιθετικές του ενέργειες», είπε ο Νετανιάχου.



    ΣΧΟΛΙΑ