Διεθνής πολιτική

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δεν συζητάμε πλέον με την Ελλάδα, αν δεν διορθώσει τα λάθη της

  • NewsRoom
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να «είναι ειλικρινής» στις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις από Φινλανδία-Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη καμία συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της σχετικά με τις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, στις οποίες αντιτίθεται η Άγκυρα με την αιτιολογία ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν οργανώσεις που έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να δει μια «ειλικρινή» προσέγγιση από τις δύο σκανδιναβικές χώρες όσον αφορά τις ανησυχίες της και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα αλλάξει άποψη, αν δεν δει να γίνονται συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η αντίθεση της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξης της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι δεν αποτελεί «καιροσκοπισμό», αλλά μάλλον ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις απειλές του για στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

«Θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο στην εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας. Θα καθαρίσουμε την Τελ Ριφάτ και την Μάνμπιτζ», δυτικά του Ευφράτη, σημείωσε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεσμεύτηκε επίσης ότι η προγραμματιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα προχωρήσει «βήμα προς βήμα σε άλλες περιοχές» της βόρειας Συρίας.

Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες είναι συμμαχικές του PKK, αλλά υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό της Δύσης κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Ποιος θα υποστηρίξει αυτές τις νόμιμες επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγει η Τουρκία και ποιος θα προσπαθήσει να αντιταχθεί σε αυτές, θα το δούμε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα περιμένει την άδεια» των ΗΠΑ για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία.

Επίσης την Τρίτη υπενθύμισε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συμφωνία που υπεγράφη το 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας προέβλεπε τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης «απαλλαγμένης από την τρομοκρατία» κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

«Η δημιουργία της είναι επιβεβλημένη», σημείωσε.

Ο Ερντογάν αντιτίθεται από τα μέσα Μαΐου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποθάλπουν «τρομοκράτες» του PKK και των YPG.

Διαβάστε επίσης:

Άρθρο παρέμβαση: Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας; Πού οδηγούν;

Θωρακισμένη η χώρα από τα νησιά έως τον Έβρο – Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια δηλώνει η κυβέρνησηΣΧΟΛΙΑ