Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο πρόεδρος των Ηνωμένες Πολιτείες Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε το βράδυ της Παρασκευής στην πλατφόρμα Truth Social μια εικόνα δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ερμηνεύεται ως έμμεσο μήνυμα για πιθανή κλιμάκωση στις ήδη εύθραυστες σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ιράν.

Στην εικόνα εμφανίζεται ο ίδιος ο Τραμπ ανάμεσα σε πολεμικά πλοία, ενώ κεραυνοί φωτίζουν έναν σκοτεινό ουρανό. Στο επάνω μέρος αναγράφεται η φράση «It was the calm before the storm» («Ήταν η ηρεμία πριν από την καταιγίδα»), μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια προσωρινή περίοδο ησυχίας πριν από έντονες εξελίξεις ή κρίσεις.

1

Η ανάρτηση αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της The New York Times, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προχωρούν στις πιο εκτεταμένες στρατιωτικές προετοιμασίες από την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός τον προηγούμενο μήνα, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο επανέναρξης επιθέσεων κατά του Ιράν.

Δύο αξιωματούχοι από τη Μέση Ανατολή ανέφεραν ότι Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ επιθυμούν να είναι επιχειρησιακά έτοιμες ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που οι διπλωματικές προσπάθειες δεν οδηγήσουν σε συμφωνία.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ δύσκολες καταστάσεις» εάν δεν υπάρξει σύντομα ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει συμφέρον να προχωρήσει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν το κάνουν, θα περάσουν πολύ δύσκολα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί ανέφερε ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει λάβει μηνύματα από την κυβέρνηση Τραμπ που δείχνουν διάθεση επανέναρξης συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στις πραγματικές προθέσεις της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης 

Μετσόλα στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ: Τα τελευταία επτά χρόνια, η χώρα σας έχει πετύχει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό

CNN: Το Ιράν βρήκε νέα υποθαλάσσια πηγή ισχύος κάτω από τα Στενά του Ορμούζ – Απειλείται το παγκόσμιο διαδίκτυο;

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες των τελευταίων 7 ετών