• Κοινωνία

    Μήνυση Ερντογάν κατά της ελληνικής εφημερίδας «Δημοκρατία» για πρωτοσέλιδο του 2020

    • NewsRoom
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Μήνυση κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία» καθώς και τεσσάρων δημοσιογράφων της υπέβαλε στην εισαγγελία της Άγκυρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της, η δίωξη που και κοινοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα, στρέφεται κατά του διευθυντή της εφημερίδας, Δημήτρη Ριζούλη, του βασικού αρθρογράφου, Μανώλη Κοττάκη, και των δύο διευθυντών σύνταξης, Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.

    Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την καταδίκη των τέσσερα Ελλήνων σε φυλάκιση έως και πέντε ετών, σύμφωνα με το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, για το «έγκλημα της εξύβρισης του προέδρου».

    Αφορμή της δίωξης αποτελεί το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «siktir git», το οποίο εξέφραζε αγανάκτηση για μια σειρά υβριστικών αναφορών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του, την περίοδο των παράνομων ερευνών του «Oruc Reis».

    Όπως αναφέρει μάλιστα η σχετική ανακοίνωση της εφημερίδας, «το σημαντικότερο όλων είναι ότι το επίσημο νομικό κείμενο που παραδόθηκε στις Ελληνικές Αρχές, βρίθει προκλήσεων και αλυτρωτικών αναφορών. Αφενός αναφέρεται το Αιγαίο Πέλαγος ως “θάλασσα των νησιών”, αφετέρου η τουρκική πλευρά κατηγορεί τους δημοσιογράφους της “Δημοκρατίας” ότι δημιουργούν εμπόδια στις βλέψεις του κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.»

    Η εφημερίδα δήλωσε πως  «αρνείται να συμμετάσχει στις σχετικές νομικές διαδικασίες που στηρίζονται στη μήνυση-παρωδία του Ερντογάν και θεωρεί τιμή της ότι η τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζει την εφημερίδα μας εμπόδιο στα επεκτατικά και επικίνδυνα σχέδιά της».

    Διαβάστε επίσης

    Παπαθανάσης: Στις αρχές του 2022 οι πρώτες χρηματοδοτήσεις για την Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής Δυτικής Μακεδονίας

    Autohellas: Στα 486 εκ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο

    Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι 4 οδηγίες για τον συνδυασμό των εμβολίων κορονοϊού και γρίπης



    ΣΧΟΛΙΑ