• Διεθνής πολιτική

    Μέρκελ: Κυρίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση – Αύριο σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

    • NewsRoom
    Μέρκελ Γερμανία

    Άνγκελα Μέρκελ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «πικρή» την κατάσταση στο Αφγανιστάν και έκρινε ότι η απόφαση για την αποχώρηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων ελήφθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

    «Υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων» δήλωσε κατά την διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης στελεχών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες συμμετεχόντων, και πρόσθεσε ότι η ευθύνη της δυτικής στρατιωτικής αποχώρησης ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    «Είχαμε πει ότι θα παραμείνουμε όσο παραμένουν οι Αμερικανοί» είπε.

    Ωστόσο, η Μέρκελ εξέφρασε κάποια κατανόηση για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε επίπεδο απωλειών κατά τα 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν.

    «Για όλους εκείνους που προσπάθησαν να ενεργήσουν για την πρόοδο και την ελευθερία» στην χώρα αυτή «κυρίως για τις γυναίκες, οι εξελίξεις είναι πικρές», είπε.

    Υπόσχεση για βοήθεια

    «Αυτήν την στιγμή, είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος υποσχόμενη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει εκείνους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που τους υποστηρίζουν.

    Η Γερμανία έχει καταγράψει 2.500 άτομα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, κυρίως Αφγανοί και μέλη των οικογενειών τους που είχαν εργασθεί για τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Σε αυτούς προστίθενται άλλα 2.000 άτομα, δικηγόροι, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία να φύγουν. Αν ληφθούν υπόψη και τα μέλη των οικογενειών τους, ανέρχονται σε 10.000 άτομα συνολικά, δήλωσε η Μέρκελ.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι κανένα αεροσκάφος δεν αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ εξαιτίας του πλήθους των απελπισμένων που έχει κατακλύσει την πίστα.

    Σαράντα μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αναχώρησαν την νύκτα για την Ντόχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι μία μικρή ομάδα δέκα ατόμων θα παραμείνει στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας για να συντονίσει την επιχείρηση της απομάκρυνσης.

    Αύριο σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συγκαλεί για αύριο Τρίτη 17 Αυγούστου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

    Συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι: «Σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν και έπειτα από εντατικές επαφές με τους εταίρους μας τις τελευταίες ημέρες και ώρες, αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο το απόγευμα για μια πρώτη αξιολόγηση».

    Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνει επίσης ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών του, καθώς και η διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται».



    ΣΧΟΛΙΑ