• Διεθνής πολιτική

    Μελόνι: Δεσμεύεται για την έξοδο της από τη Monte Paschi

    • NewsRoom


    Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της δεσμεύεται να αποχωρήσει από την επένδυσή της στην Banca Monte dei Paschi di Siena, καθώς επιδιώκει να τερματίσει ένα “έπος” που αφορά την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, το οποίο καταδίωξε τους προκατόχους της και κόστισε στους φορολογούμενους δισεκατομμύρια σε κεφάλαια διάσωσης.

    “Πρέπει να εργαστούμε για να επαναφέρουμε τη Monte στην ιδιωτική αγορά”, δήλωσε η Μελόνι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Milano Finanza που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. “Θέλουμε να διαχειριστούμε την έξοδο του κράτους από το κεφάλαιο της MPS με ομαλό τρόπο”.

    Ο Λουίτζι Λοβάλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, πιέζει για μια αναμόρφωση που περιλαμβάνει περικοπές θέσεων εργασίας, εξορθολογισμό και στροφή προς πιο κερδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πουλήσει το 64% του μεριδίου της στον δανειστή. Η τράπεζα το 2022 άντλησε 2,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. δολάρια) σε νέα κεφάλαια για την ενίσχυση του κεφαλαίου και τη χρηματοδότηση των πληρωμών από τις απολύσεις.

    Η Μελόνι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, τηρεί ολοένα και πιο ενεργή στάση σε εταιρικά θέματα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνησή της άλλαξε την ανώτατη διοίκηση επιχειρήσεων που ελέγχονται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Enel, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας της Ιταλίας.

    Η Monte Paschi, που ιδρύθηκε το 1472, με έδρα τη Σιένα, έχει υποστεί χρόνια επίπονων προσπαθειών για να αλλάξει την επιχειρηματική της πορεία. Η τράπεζα διασώθηκε για πρώτη φορά από την ιταλική κυβέρνηση το 2009. Έκτοτε, αγωνίζεται να επιστρέψει στην κερδοφορία, δεδομένου ότι τα περιθώρια ελιγμών της είναι περιορισμένα βάσει των όρων που έθεσαν οι ευρωπαϊκές αρχές σε αντάλλαγμα για την έγκριση της κρατικοποίησής της το 2017.



    ΣΧΟΛΙΑ