• Διεθνής πολιτική

    Με εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τα ΗΕ στον Ιράν απειλεί ο Τραμπ

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα για να πυροδοτήσει μία “επανεισαγωγή” των κυρώσεων στο Ιράν από τα Ηνωμένα Έθνη.

    “Θα κάνουμε μία επανεισαγωγή”, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μια μέρα αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε μια προσπάθεια των ΗΠΑ για παράταση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στο Ιράν. “Θα το παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα.”

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απειλήσει με επαναφορά όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν, προσφεύγοντας σε μια διάταξη στην πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων υπερδυνάμεων, γνωστή ως “επανεισαγωγή” ( snapback), παρόλο που ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018. Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν μια σκληρή αντίδραση εάν επιχειρήσουν μία τέτοια κίνηση.

    “Πιθανώς όχι”

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι “πιθανότατα” δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής 5 + 1 με το Ιράν που πρότεινε ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ζήτησε την Παρασκευή να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής των ηγετών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τη Γερμανία και το Ιράν εν μέσω της τεταμένης ατμόσφαιρας που έχει δημιουργήσει η πιθανή παράταση του διεθνούς εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στην Τεχεράνη.

    Σε αυτό το διαβουλευτικό σχήμα, που ονομάζεται 5 + 1, είχε διαμορφωθεί και διαπραγματευθεί η πυρηνική συμφωνία που συνήφθη με το Ιράν, την οποία τότε είχε καταγγείλει η Ουάσιγκτον.

    “Πιθανώς όχι, νομίζω ότι θα περιμένουμε μέχρι τις εκλογές”, δήλωσε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανή συμμετοχή του σε αυτή τη σύνοδο κορυφής.



    ΣΧΟΛΙΑ