• Διεθνής πολιτική

    Μαριούπολη: 17 τραυματίες από τον βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου

    • NewsRoom
    Βομβαρδισμένο νοσοκομείο στη Μαριούπολη

    Βομβαρδισμένο νοσοκομείο στη Μαριούπολη


    Δεκαεπτά ενήλικες τραυματίστηκαν μετά τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας περιφερειακός αξιωματούχος, ο Πάβλο Κιριλένκο.

    «Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη.

    «Απευθείας βομβαρδισμός σε μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

    «Κτηνωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνεργός, αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη, αλλά φαίνεται ότι χάνετε την ανθρωπιά σας».

    Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο διακρίνεται ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Σήμερα, η Ρωσία βομβάρδισε ένα νοσοκομείο Παίδων και ένα Μαιευτήριο στη Μαριούπολη», ήταν το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση.

    Το βίντεο έδειχνε τρύπες σε παράθυρα σε ένα τριώροφο κτίριο του νοσοκομείου, που φαινόταν ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και τεράστιους σωρούς ερειπίων.

    Νωρίτερα οι δημοτικές αρχές ανέφεραν ότι το νοσοκομείο καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.

    ΟΗΕ: Καμία υγειονομική μονάδα δεν πρέπει να είναι στόχος

    Καμία υγειονομική μονάδα στην Ουκρανία «δεν πρέπει να αποτελεί ποτέ στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουρατζίς, αντιδρώντας στις αναφορές για την καταστροφή του νοσοκομείου παίδων από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη.

    Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησαν και συνεχίζουν να ζητούν «να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, νοσοκομεία, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ασθενοφόρα», είπε.

    Μπόρις Τζόνσον: Ανήθικη επίθεση

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε σήμερα «ανήθικη» τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη.

    «Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ανήθικα από το να στοχεύεις ευάλωτους και ανυπεράσπιστους», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, κοινοποιώντας μέσω Twitter ένα άρθρο σχετικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο μελετά πώς να υποστηρίξει περισσότερο την Ουκρανία για να αμυνθεί από αεροπορικές επιδρομές και θα απαιτήσουμε από τον Πούτιν να λογοδοτήσει για τα τρομερά εγκλήματά του», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

    Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε σήμερα ότι σκόπευε να συνεχίσει την παράδοση αντιαρματικών πυραύλων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ως μέρος της αμυντικής υποστήριξης της χώρας.

    Περίπου 3.615 NLAW (φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι) έχουν παραδοθεί «μέχρι σήμερα» και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει «περισσότερους», είπε, προσθέτοντας ότι σχεδιάστηκε επίσης μια «μικρή αποστολή» αντιαρματικών πυραύλων Javelin.

    Καταδίκασε την επίθεση το Βατικανό

    Με δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν καταδίκασε τον ρωσικό βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετέφερε το αίτημα του πάπα Φραγκίσκου υπέρ του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού και της εφαρμογής των δεσμεύσεων υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, ο οποίος συντάχθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο καρδινάλιος Παρολίν τόνισε ότι «κινδυνεύουν να συμβάλουν στην κορύφωση της έντασης».

    Ανέφερε, δε, ότι η Αγία Έδρα έχει εκφράσει την ειλικρινή και ουσιαστική της διάθεση να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης και ότι οι σχετικές αποφάσεις, τώρα, θα πρέπει να ληφθούν από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

    «Δεν διακρίνω μια θετική διάθεση υπέρ της διαπραγμάτευσης. Αν κάτι δεν αλλάξει, ο πόλεμος δεν μπορεί να σταματήσει», υπογράμμισε ο Πιέτρο Παρολίν.

    67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

    Ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος Ολεκσέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα πως 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλλον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία για την ασφάλεια των αμάχων και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: 40.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν σε μια μέρα

    Βρετανία: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση θερμοβαρικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

    ΠΟΥ: 18 επιθέσεις κατά υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ