• Διεθνής πολιτική

    Μακρόν: Προεκλογική εκστρατεία στα προπύργια της Λεπέν

    • NewsRoom
    φωτογραφία ανφάς του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν


    Με εμφανή την πρόθεση να δείξει στους Γάλλους ότι εισέρχεται πλέον δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία, ο Εμανούελ Μακρόν επέλεξε την πρώτη ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών να επισκεφθεί μια περιοχή της Γαλλίας, το Καρβέν, που χθες τον έφερε τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και πρώτη την Μαρίν Λεπέν.

    Σε ζωντανή συνέντευξη που οργάνωσε γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός σε καφενείο της περιοχής, ο υποψήφιος για την επανεκλογή του πρόεδρος Μακρόν εμφανίστηκε στα πολιτικά ζητήματα ενωτικός και ανοιχτός σε συνεργασίες, ενώ στα κοινωνικά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί του, όπως για παράδειγμα η συνταξιοδότηση τουλάχιστον στην ηλικία των 65 ετών, χωρίς να αποκλείσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του θέματος.

    Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση του για μια έστω και σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αυτό θα σημάνει εξασθένηση των σημερινών συντάξεων, που κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να είναι μικρότερες των 1.100 ευρώ, αλλά και επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος με χρέη που, όπως είπε, θα ξεπληρώσει η επόμενη γενιά.

    Θέλοντας επίσης εμφανώς να απευθυνθεί στο γαλλικό αριστερό ακροατήριο, ο Μακρόν έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, βάσει του οποίου οι εργάτες μιας επιχείρησης θα βλέπουν, όπως και οι μέτοχοι, τα εισοδήματά τους να αυξάνονται «όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά». Αναφερόμενος επίσης στο ασφαλιστικό σύστημα της Γαλλίας το χαρακτήρισε θησαυρό που δημιούργησαν κατά το παρελθόν «γκωλικοί και κομμουνιστές».

    Στα πολιτικά ζητήματα ο Μακρόν απέφυγε τους αιχμηρούς χαρακτηρισμούς, λέγοντας πως αντιμάχεται τις ιδέες της Μαρίν Λεπέν αλλά σέβεται την ίδια και τους ψηφοφόρους της. Άφησε να εννοηθεί ότι αν ελάμβανε υποστήριξη από τους προκατόχους του, Σαρκοζί και Ολάντ, θα ήταν καλοδεχούμενη, ενώ στο ερώτημα αν ανησυχεί από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν μικρή την υπεροχή του έναντι της Λεπέν, απάντησε ότι αν άκουγε τις δημοσκοπήσεις δεν θα είχε ποτέ επιχειρήσει να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    Γαλλία-Προεδρικές εκλογές: Τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου



    ΣΧΟΛΙΑ