• Διεθνής πολιτική

    Λωρίδα της Γάζας: Αισιοδοξία στις ΗΠΑ για νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων

    • NewsRoom
    Ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρου΄μεταφέρει απελεθυερωμένους ομήρους (Reuters)

    Ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρου μεταφέρει απελευθερωμένους ομήρους (Reuters)


    Ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακ Γκουρκ βρισκόταν στη Ντόχα τις τελευταίες ημέρες και συζητούσε για μια πιθανή συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

    Ο Μακ Γκουρκ είχε “πολύ σοβαρές και εντατικές συζητήσεις” με τους Καταριανούς για άλλη μια συμφωνία σχετικά με τους ομήρους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, οργάνου που υπάγεται απευθείας στον Αμερικανό πρόεδρο.

    “Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες θα αποφέρουν καρπούς και σύντομα”, δήλωσε.

    Παράλληλα, ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Γάζα, καθώς το Ισραήλ πέρασε σε μια φάση χαμηλότερης έντασης στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια

    Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα και φάρμακα για τους Ισραηλινούς ομήρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Ντόχα ανακοίνωσε σήμερα την “επιτυχία της διαμεσολάβησης” που πραγματοποιήθηκε από κοινού από το Κατάρ και τη Γαλλία στην “επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προβλέπει ότι φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να παρασχεθούν στους αμάχους στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την παράδοση των φαρμάκων που χρειάζονται οι Ισραηλινοί όμηροι”.

    Τα φάρμακα και ένα φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια θα αναχωρήσουν από τη Ντόχα αύριο, Τετάρτη, για την αιγυπτιακή πόλη Αρίς ώστε να δρομολογηθεί η αποστολή τους στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ αλ Ανσάρι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Λευκός Οίκος: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τους Χούθι

    Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

    Ερντογάν: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία θα συνεχιστούν



    ΣΧΟΛΙΑ