• Διεθνής πολιτική

    Λιβύη: Ο Υπουργός Πετρελαίου καλεί για συνεννόηση με Ελλάδα και Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

    • NewsRoom
    Μοχάμεντ Αούν

    Μοχάμεντ Αούν


    Σε μια σημαντική δήλωση, που μπορεί να ερμηνευτεί και ως ένα άνοιγμα προς την Ελλάδα, προχώρησε ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν.

    Ο πρώην στενός συνεργάτης του προσωρινού πρωθυπουργού της Τρίπολης, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τόνισε πως είναι καιρός η Λιβύη να έρθει σε έναν φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

    Όπως ανέφερε, οι χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και από εκεί με τον κανόνα της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.

    Η δήλωση έρχεται μετά την απόφαση δικαστήριο της Λιβύης την Τρίτη, με την οποία αναστέλλεται η  «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία το 2022. Το εφετείο της Τρίπολης άφησε χώρο στην κυβέρνηση της Τρίπολης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το Reuters.

    Διαβάστε επίσης

    Διπλωματικές πηγές: Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για τις τουρκικές προκλήσεις

    Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού



    ΣΧΟΛΙΑ