• Διεθνής πολιτική

    Λιβύη: Ο Χαφτάρ δέχεται εκεχειρία και πολιτική λύση


    Ο Χαλιφά Χαφτάρ  δέχτηκε με μεσολάβηση της Αιγύπτου, πρόταση για εκεχειρία και πολιτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου  σύμφωνα με δύο δυτικούς διπλωμάτες, αναφέρει το Bloomberg. Ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, και  στόχος του Χαλιφά Χαφτά ήταν η κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη. 

    Ο Χαφτάρ όπως είπαν οι αξιωματούχοι, πρόκειται να συμμετάσχει σε τελετή, σήμερα Σάββατο στο Κάιρο, μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και τον πρόεδρο  του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκουίλεχ Σάλεχ.
    Ο Χαφτάρ έχει αντισταθεί σε προηγούμενες  μακροχρόνιες εκεχειρίες, αρνούμενος να υπογράψει σχετική συμφωνία τον Ιανουάριο στη συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Ρωσία. Αλλά η ήττα του στα δυτικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, του άφησε μικρά περιθώρια να αρνηθεί την πολιτική πρωτοβουλία που πρότεινε ο Σάλεχ,  που είναι σύμμαχος του Χαφτάρ.

    Η πρωτοβουλία του Σάλεχ προτείνει ένα μικρότερο προεδρικό συμβούλιο στην Τρίπολη , να αναμορφώσει αυτό που τώρα είναι επικεφαλής ο πρωθυπουργός Φαγιέζ Σαρράι, με μέλη που θα επιλέγονται από τα εκλογικά σώματα από τα ανατολικά, δυτικά και νότια της Λιβύης, ανέφεραν οι διπλωμάτες. Η ανακοίνωση του Σαββάτου θα τονίσει επίσης ότι ο Χαφτάρ επιδιώκει μια ενοποιημένη Λιβύη, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.



    ΣΧΟΛΙΑ