• Διεθνής πολιτική

    Λιβύη: Η Ρωσία εξόπλισε με μαχητικά αεροσκάφη MiG 29 και SU-24 τον Χαλίφα Χαφτάρ λένε οι ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Χαλίφα Χαφτάρ

    Χαλίφα Χαφτάρ


    Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό πέταξε τα μαχητικά αεροσκάφη MiG 29 και SU-24 σε μια αεροπορική βάση της Λιβύης με τη συνοδεία άλλων ρωσικών μαχητικών, ανέφερε σήμερα ο αμερικανικός στρατός, περιγράφοντας λεπτομερώς την ανάπτυξη της αεροπορικής δύναμης που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πόλεμο της Λιβύης.

    Η Μόσχα στηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), στην ανατολική Λιβύη, του Χαλίφα Χάφταρ στον πόλεμο ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και στηρίζεται από την Τουρκία. Η Λιβύη υπόκειται σε εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

    Ένα Ρώσος βουλευτής νωρίτερα σήμερα διέψευσε ότι η Μόσχα έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη και πως η Άνω Βουλή δεν έλαβε κανένα αίτημα για έγκριση μιας τέτοιας αποστολής.

    Χθες, η Αμερικανική Αφρικανική Στρατιωτική Διοίκηση (AFRICOM) ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της, η Ρωσία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη μέσω της Συρίας για να υποστηρίξει τους Ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του LNA.

    Ανέφερε ότι τα αεροσκάφη ξαναβάφτηκαν στη Συρία για να αφαιρεθεί το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Σε ένα νήμα αναρτήσεων σήμερα, ο στρατός των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη πέταξαν με ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και συνοδεύτηκαν στη Λιβύη από ρωσικά μαχητικά, υποδεικνύοντας ένα υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής της Μόσχας στην εμπόλεμη σύρραξη στην βορειοαφρικανική χώρα.

    Αρχικά προσγειώθηκαν στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, και μετά πέταξαν στην Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη, προπύργιο του LNA, σύμφωνα με τις αναρτήσεις. Πρόσθεσαν ότι 14 νέα ρωσικά μαχητικά χωρίς έμβλημα έφτασαν στην Τζούφρα.

    Ο Χάφταρ υπέστη πρόσφατα μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών στην επιχείρησή του να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη και οι Ρώσοι μισθοφόροι που είχαν εγκαταλείψει τα μέτωπα στα προάστια της πόλης αποχώρησαν από μια πόλη νοτιότερα το Σάββατο.

    Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε ότι το σενάριο της Συρίας επαναλαμβάνεται στη Λιβύη. «Η κρίση εντείνεται. Αντιμετωπίζουμε μια ‘συριοποίηση’ της Λιβύης», είπε στη γαλλική Γερουσία.

    Χαφτάρ: «Let it burn»

    Την ίδια ώρα, με δύο μηνύματά του στο Twitter, λογαριασμός προσκείμενος στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ «επιβεβαίωνε» τις αναφορές του αρχηγείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αφρική (US AFRICOM).

    Στο πρώτο tweet απεικονίζεται ένα Mig29 με μόνο δυο λέξεις: let it burn («να καούν» σε ελεύθερη μετάφραση) που δείχνουν τις διαθέσεις του Χαφτάρ έναντι του Φαγέζ αλ Σάρατζ της κυβέρνησης της Τρίπολης και των μισθοφόρων του Ταγίπ Ερντογάν.

    Το δεύτερο tweet παραθέτει την ανακοίνωση της US AFRICOM για τα ρωσικά μαχητικά και αναφέρει: «η εμπλοκή της Τουρκίας στέλνοντας τρομοκράτες στη Λιβύη πρέπει να αναγκάσει εμάς και τις χώρες που πραγματικά καταπολεμούν την τρομοκρατία να αντιδράσουν μεταξύ της σιωπής της διεθνούς κοινότητας, όπως βλέπουμε με σαφείς αποδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα αγωνίζονται για το τελειωμένο GNA».

    Ρωσία: Δεν στέλνουμε στρατιωτικούς στη Λιβύη

    Από την πλευρά της πάντως η Ρωσία διέψευσε πως  έχει στείλει στρατιωτικούς στην Λιβύη. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) δεν έχει λάβει κάποιο σχετικό αίτημα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, στο πρακτορείο Interfax.

    «Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων στην Λιβύη, ώστε όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς να προσπαθούν να βρουν υποστήριξη στο εξωτερικό και βασιζόμενες στην υποστήριξη αυτή να επιδιώκουν την επίτευξη των στόχων τους» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Κονσταντίν Κόσατσεφ, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, δήλωσε στο Interfax ότι η Ουάσιγκτον με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να υπονομεύσει και να συκοφαντήσει τις προσπάθειες της Ρωσίας που προσβλέπουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Λιβύη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ