• Διεθνής πολιτική

    Λευκορωσία: Δεν υποχωρεί ο Λουκασένκο για νέες εκλογές – Μήνυμα της ΕΕ υπέρ των διαδηλωτών

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο


    Ο ισόβιος ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα ότι θα προτίθετο να μοιραστεί την εξουσία και να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο υπό την πίεση των διαδηλωτών. Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα γίνουν νέες προεδρικές εκλογές, παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

    «Δεν θα πρέπει ποτέ να περιμένετε να κάνω κάτι υπό πίεση» δήλωσε.

    «Αυτές (οι νέες εκλογές) δεν θα γίνουν» υπογράμμισε, ενώ λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο ισχυρός άνδρας της χώρας δήλωσε ενώπιον εργατών ότι δεν θα γίνουν νέες εκλογές μέχρι να τον σκοτώσουν.

    Ο Λουκασένκο σημείωσε επίσης ότι ήδη ετοιμάζονται πιθανές αλλαγές στο Σύνταγμα, με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει αναδιανομή της εξουσίας.

    Διαδηλώσεις γίνονται σήμερα μπροστά σε πολλά εργοστάσια και την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης στο Μινσκ, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, η οποία προκήρυξε γενική απεργία σε διαμαρτυρία για την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου.

    Διαδηλωτές με τη λευκή και κόκκινη σημαία της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά από εργοστάσιο βαρέων οχημάτων, στο οποίο ο Λουκασένκο έφτασε σήμερα με ελικόπτερο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

    Χιλιάδες εργαζόμενοι κάνουν επίσης στάση εργασίας σε εργοστάσιο τρακτέρ στο Μινσκ.

    ΕΕ: Στήριξη στους διαδηλωτές

    Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σήμερα ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έγραψε στο Twitter ότι καλεί τα μέλη του να συζητήσουν την Τετάρτη για την κατάσταση στην Λευκορωσία. Ο Λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα την ηγεσία του, έγραψε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να επιτρέπεται.



    ΣΧΟΛΙΑ