• Διεθνής πολιτική

  Λαβρόφ: Σκληρή επίθεση κατά της Δύσης στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια

  • NewsRoom
  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ


  O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι «κατέστρεψαν με τα ίδια τους τα χέρια τη στρατιωτικοπολιτική διάσταση του ΟΑΣΕ».

  «Το 1999 το ΝΑΤΟ διέπραξε μια απροκάλυπτη βίαιη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, μέλους του ΟΑΣΕ και μέλους του ΟΗΕ. Και το 2008, κατά παράβαση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων στην Ευρώπη που περιέχεται στην τελική πράξη του Ελσίνκι, το Κόσοβο αφαιρέθηκε από τη Σερβία χωρίς δημοψήφισμα.

  Οι ίδιες χώρες του ΝΑΤΟ που είναι μέλη του ΟΑΣΕ παρέσυραν την Τιφλίδα και το Κίεβο να γίνουν μέλη στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι. Ο στόχος ήταν απλός, να τους φέρει απέναντι με τη Ρωσία» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται σήμερα και αύριο στα Σκόπια.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τη Δύση ότι «χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τον ΟΑΣΕ για να προωθήσει τα επιθετικά της σχέδια και να καταστρέψει σκόπιμα τη βασική αρχή της συναίνεσης και την ίδια την κουλτούρα της διπλωματίας».

  Ακόμη, ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι στην Ευρώπη, κυρίως στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής, «υπάρχει ένα κύμα ναζιστικής ιδεολογίας και αναπτύσσεται μία πρακτική άλλων μορφών φυλετικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της ιδρυτικής της διακήρυξης.

  «Η εντύπωση είναι ότι η ΕΕ έχει εγκαταλείψει τους αρχικούς στόχους των δημιουργών της να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών των κρατών μελών και έχει μετατραπεί, κυρίως μέσω των προσπαθειών της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, σε ένα επιθετικό γεωπολιτικό σχέδιο» ανέφερε.

  Ορισμένες αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα που διεξάγεται η υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ την ώρα που μιλούσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

  Στη διάσκεψη αυτή στα Σκόπια συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποί τους των 57 χωρών του ΟΑΣΕ.

  Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε τα περασμένα μεσάνυχτα στα Σκόπια, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργικό διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

  Λόγω της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη διάσκεψη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας ακύρωσαν την συμμετοχή τους σε αυτήν, διότι, όπως θεώρησαν, με τον τρόπο αυτό «δίνεται άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα».

  Διαβάστε επίσης:

  Γεραπετρίτης: Ενημερώνει την Παρασκευή τα κόμματα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με Τουρκία

  Κομισιόν για τα Γλυπτά: Διμερές ζήτημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία η επιστροφή τους

  Μπλίνκεν: Ζήτησε από τον Νετανιάχου να προστατεύσει τους πολίτες στη νότια Γάζα  ΣΧΟΛΙΑ