• Διεθνής πολιτική

    Κούβα: Συμφωνία με την Κίνα για αναδιάρθρωση του χρέους

    • NewsRoom
    Xi Jinping

    Xi Jinping


    Σε αναδιάρθρωση του χρέους της Κούβας συμφώνησε η Κίνα δίνοντας νέες εμπορικές και επενδυτικές πιστώσεις στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής μετά από συνάντηση στο Πεκίνο μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, όπως αναφέρει το Reuters.

    Ο υπουργός Οικονομίας της Κούβας Αλεχάντρο Γκιλ δήλωσε ότι η Κίνα δώρισε επίσης 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις βασικών αγαθών και την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από τον τυφώνα Ιαν, ο οποίος αποδεκάτισε τη δυτική επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Το κινεζικό εμπόριο και οι επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτυχίας της Κούβας να ανταποκριθεί στις πληρωμές του χρέους, σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ, την πανδημία και τις εγχώριες οικονομικές ανεπάρκειες.

    «Θα βρούμε αμοιβαία αποδεκτές φόρμουλες για την την αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο Γκιλ.

    Οι αναλυτές υπολογίζουν το χρέος σε δισεκατομμύρια δολάρια, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

    Η Κούβα ανέφερε για τελευταία φορά ότι το εξωτερικό της χρέος ανερχόταν στα 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

    Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα, αν και το εμπόριο έχει μειωθεί από πάνω από 2 δισ. δολάρια το 2017 σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση. Διάφορα επενδυτικά σχέδια έχουν επίσης σταματήσει.

    Ο Γκιλ δήλωσε ότι η Κίνα συμφώνησε να ολοκληρώσει γρήγορα μια πλωτή αποβάθρα και ένα έργο αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μεταξύ άλλων.

    Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ δήλωσε σε επίσημα μέσα ενημέρωσης μετά τις συνομιλίες στο Πεκίνο ότι το χρέος ήταν στην κορυφή της ατζέντας του με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος “συμπάσχει με τις δυσκολίες που περνά η Κούβα”.

    Ο Κουβανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του υπέδειξε ότι “πρέπει να βρεθεί λύση σε όλα τα προβλήματα της Κούβας, ανεξάρτητα από το χρέος, και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αυτό που περιορίζει την ανάπτυξη”.

    Διαβάστε επίσης:

    Λεμέρ: Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα οικονομικά της συμφέροντα



    ΣΧΟΛΙΑ