• Διεθνής πολιτική

    Κουλέμπα: Συνένοχες σε εγκλήματα πολέμου οι χώρες που δεν θα εφαρμόσουν το εμπάργκο στη Ρωσία

    O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα

    O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα


    Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να εφαρμόσουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι “συνένοχες” για εγκλήματα πολέμου, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

    “Εάν μια χώρα της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η χώρα είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος”, είπε ο Κουλέμπα σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

    Νωρίτερα σήμερα η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση αυτή των Βρυξελλών “στην παρούσα μορφή της”, κρίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο “θα κατέστρεφε πλήρως της ενεργειακή ασφάλεια” της χώρας.

    Στην Ουγγαρία, η οποία θα εξαιρεθεί, μαζί με τη Σλοβακία, από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι “δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια” της χώρας του.

    Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, όπως ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο Reuters. Η Κομισιόν εισηγείται για τις υπόλοιπες χώρες να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους. Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση. Χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί.

    Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, σημείωσε ότι η “παράταση” που δίνεται στη χώρα του “δεν αρκεί”. “Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου” που “είναι αναγκαίες για να λειτουργεί” η Ουγγαρία “θα απαγορεύονταν από τα τέλη του επόμενου έτους”, κάτι που για τον ίδιο θεωρείται “αδύνατον”: “Δεν πρόκειται για έλλειψη πολιτικής βούλησης ή για θέμα χρονοδιαγράμματος, αλλά απλώς για την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία και τις υποδομές”, εξήγησε.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης, τον Ζόλταν Κόβατς, το 65% του πετρελαίου και το 85% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ουγγαρία προέρχονται από τη Ρωσία.

    Διαβάστε επίσης

    Κουλέμπα σε Μπορέλ: Το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

    Κουλέμπα: Η κατάσταση στην Μαριούπολη, «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ