• Διεθνής πολιτική

    Κομισόν: «Καίει» την Τουρκία το προσχέδιο της έκθεσης για τη διεύρυνση – «Να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών»

    • NewsRoom
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκεπτικός

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία οφείλει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, τονίζει το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την διεύρυνση.

    Στο κείμενο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Κομισιόν επισημαίνει πως η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να κάνει βήματα προόδου.

    Η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο, ενώ καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η Επιτροπή επισημαίνει για μια ακόμα φορά τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    Είμαστε απαραίτητοι για την Ευρώπη λέει ο Ερντογάν

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να φαντασιώνεται πως η Τουρκία είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη, παρά την ουσιαστική απομόνωση που γνώρισε «από πρώτο χέρι» κατά την πρόσφατη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

    «Οι διεθνείς εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο κρίσιμη είναι η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «η Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πράγα, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Όπως υποστήριξε,  η Τουρκία θέλει να επιλύσει τα «προβλήματα» – όπως είπε – σε Αιγαίο και Μεσόγειο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και προέτρεψε την ΕΕ να ζητήσει από την Αθήνα να ξεκινήσει διάλογο σε διμερή βάση.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι ηγέτες στη σύνοδο της ΕΠΚ επαίνεσαν τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιχείρηση Irini: Η Τουρκία αρνήθηκε ξανά να συναινέσει σε επιθεώρηση πλοίου

    Μητσοτάκης: «Να διώξουμε επιτέλους το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές»

    Ουκρανία: Αυξάνεται ξανά η ένταση μετά τις μαζικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις – Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλουν οι Ευρωπαίοι



    ΣΧΟΛΙΑ