• Διεθνής πολιτική

    Κομισιόν: Δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ του Παντσέρι ο Αβραμόπουλος στις συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ – H έρευνα της Επιτροπής και το δημοσίευμα του EuObserver

    • NewsRoom


    Για «σύντομες επισκέψεις αβροφροσύνης» από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, μίλησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ μετά από εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε.

    Αυτή ήταν η απάντηση της Κομισιόν δια στόματος του εκπροσώπου Έρικ Μάμερ.

    Μάλιστα, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι  σε εκείνες τις εννέα επαφές του με κοινοτικά στελέχη, την περίοδο που ελάμβανε μηνιαία αποζημίωση 5.000 ευρώ για την συμμετοχή του –  ο κ. Αβραμόπουλος δεν λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της ΜΚΟ του Παντζέρι, ούτε τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ήταν το αντικείμενο δράσης της Οργάνωσης.

    Πάντως η Κομισιόν ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από τον πρώην Επίτροπο.

    Αναλυτικά η δήλωση του Μαμέρ έχει ως εξής:

    «Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, πραγματοποιήσαμε εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής που σχετίζονται με τον πρώην επίτροπο Αβραμόπουλο σχετικά με τις δραστηριότητές του, μετά την εντολή που έλαβε από την Κομισιόν. . Πράγματι, σημειώνουμε ότι επισκέφτηκε διάφορους Επιτρόπους, τουλάχιστον στις ημερομηνίες 15 έως 17 Νοεμβρίου 2021. Για αυτό που οι Επίτροποι περιγράφουν ως σύντομη επίσκεψη και αφορά τις Επιτρόπους Ίλβα Γιόχανσον και την Στέλλα Κυριακίδου.

    Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, σε καμία από αυτές τις συναντήσεις, δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει εξουσιοδότηση δραστηριότητας μετά την εντολή του, ούτε συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την εν λόγω ΜΚΟ. Έχει επίσης συναντήσει κατά καιρούς πρώην συναδέλφους για ιδιωτικές υποθέσεις. Ωστόσο, η Επιτροπή απευθύνει επιστολή στον πρώην Επίτροπο, ώστε να λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σεβάστηκε τους όρους που ορίζονται στη θέση του».

    Η απάντηση Αβραμόπουλου

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γραπτή απάντηση Αβραμόπουλου αναφέρονται τα εξής:

    «Άκουσα τον κ. Mamer στην ενημέρωσή του νωρίτερα σήμερα να αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή μου “γράφετε” για να “λάβω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σεβόμουν τους όρους που ορίστηκαν για τη δραστηριότητά μου μετά την εντολή” και επίσης μου ζητά να παράσχω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο Εκπροσωπούσα τη ΜΚΟ.

    Η θέση μου στη ΜΚΟ δεν απαιτούσε ποτέ καμία δραστηριότητα λόμπι προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά μάλλον εκστρατείες υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης, όπως για παράδειγμα δημοσίευση άρθρων, συμμετοχή σε συνέδρια, έναρξη εκδηλώσεων, συνεντεύξεις, συζήτηση με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τους κοινούς μας στόχους για δικαιοσύνη και δικαιοσύνη».

    Η έρευνα της Κομισιόν – Τι αναφέρει το Politico

    Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει εμπλακεί σε κατηγορίες διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Politico.

     Σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν ζήτησε επίσης από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες λόμπι.

    Ο Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri — ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

    Ο Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

    Σε ένα email που είδε το POLITICO και προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα « σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία » σε κάθε υπουργικό συμβούλιο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε εάν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση το πλήρες όνομα Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι τα μέσα του πρωινού για να απαντήσουν.

    «Είχε το μέλος ή το Υπουργικό Συμβούλιο σας οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον Πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της AITJ[;]» Ο αξιωματούχος έκανε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με οποιουσδήποτε άλλους εκπροσώπους του Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου, «και εάν ναι, για να μας ενημερώσετε για το θέμα αυτής της αλληλεπίδρασης».

    Η Jivka Petkova, διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης στην κορυφαία ομάδα της von der Leyen, ζήτησε να υποβληθούν απαντήσεις μέχρι τις 10:30 π.μ. της Τετάρτης.

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dana Spinant, δήλωσε: «Στέλνουμε [τον Αβραμόπουλο] μια επιστολή σήμερα για να τον ρωτήσουμε πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την εξουσιοδότηση που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα μετά την εντολή [στο Fight Impunity]».

    «Λέγαμε από την αρχή ότι εξετάζουμε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου και μελών του Κολλεγίου», πρόσθεσε ο Spinant, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εσωτερικά email.

    Το δημοσίευμα του EuObserver

    H έρευνα της Κομισιόν ήρθε μετά από ένα δημοσίευμα του EUObserver, το οποίο αποκάλυπτε ότι ο Έλληνας τέως Επίτροπος πραγματοποιούσε συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ ενόσω πληρωνόταν από την ΜΚΟ Fight Impunity του Ιταλού Παντσέρι, ο οποίος αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου» που συγκλονίζει την Ευρώπη, με εμπλοκή και της Εύας Καϊλή.

    Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της έγκριτης ηλεκτρονικής εφημερίδας- πρώτο θέμα της για δεύτερη μέρα- αναφέρει:

    Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, πριν από τη λήξη της διετούς περιόδου παύσης του την 1η Δεκεμβρίου 2021.

    Κατά την περίοδο αυτή, απαγορεύεται να ασκούνται πιέσεις σε Ευρωπαίους Επιτρόπους για λογαριασμό της ΜΚΟ, για θέματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Και οι συναντήσεις που σχετίζονται με την πολιτική της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν οι λομπίστες βρίσκονται στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων ομάδων ειδικών συμφερόντων.

    Η Fight Impunity δεν ήταν σε αυτό το μητρώο, σύμφωνα με το ΕUObserver.

    Όπως επισημαίνει εξάλλου το Politico, σχετικά με το αίτημα του Δ. Αβραμόπουλου να συμμετάσχει στην τιμητική επιτροπή της Fight Impunity, «η Κομισιόν έπρεπε να ελέγξει τη νέα απασχόληση του Αβραμόπουλου, επειδή την ανέλαβε πριν από το τέλος της διετούς περιόδου «παύσης» που δίδεται μετά το τέλος της θητείας ενός Επιτρόπου». Σχολιάζει μάλιστα ότι η έγκριση του αιτήματος δείχνει τις αδυναμίες που υπάρχουν στη διαδικασία ελέγχου σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το EUObserver, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν υπήρχε γενική απαγόρευση για τον κ. Αβραμόπουλο να συναντά επιτρόπους ή το προσωπικό τους.

    Το ερώτημα τέθηκε καθώς ο πρόεδρος της Fight Impunity, ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, βρίσκεται προφυλακισμένος μαζί με τον πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

    Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι η ΜΚΟ Fight Impunity κατέβαλε στον κ. Αβραμόπουλο το ποσό των 60.000 ευρώ για το έργο που παρείχε μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

    Κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου είχε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Στον λογαριασμό του στο twitter έχει δημοσιεύσει φωτογραφικό υλικό από συναντήσεις που είχε με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς και τη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, καθώς και με τους αντιπροέδρους Μάρος Σέφκοβιτς, Βιέρα Γιούροβα και Μαργαρίτη Σχοινά, όπως και με τους επιτρόπους Στέλλα Κυριακίδη, Μαρίγια Γκάμπριελ, Ίλβα Γιόχανσον και Γιοχάνες Χαν.

    Η Στέλλα Κυριακίδη είπε ότι συζήτησαν για την πανδημία Covid-19, χωρίς να είναι σαφές ποια άλλα θέματα συζητήθηκαν.

    Τον Ιούλιο, δημοσίευσε μία άλλη φωτογραφία του στο Twitter από διακοπές στην Ελλάδα με τον επίτροπο προϋπολογισμού της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

    Και τον Οκτώβριο, έγραψε στο Twitter ότι είχε δείπνο με την επίτροπο διαφάνειας της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα.

    Οι αποκαλύψεις έρχονται επίσης σε μια περίοδο που ο Δ. Αβραμόπουλος διεκδικεί να γίνει ο επόμενος ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Δ. Αβραμόπουλος έχει εξαπολύσει κατηγορίες προς την Ιταλία για προσπάθεια διαστρέβλωσης της εικόνας του σχετικά με την συμμετοχή του στην MKO προκειμένου να αποδυναμωθούν οι πιθανότητές του να πάρει τη θέση που διεκδικεί.

    Μεταξύ των άλλων υποψηφίων είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Γιαν Κούμπις, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο και ο πρώην Κύπριος επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, με δήλωσή του, είχε υποστηρίξει ότι για να γίνει μέλος του οργανισμού ζήτησε γραπτώς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζήτησε την άδεια να λάβει τιμητική αποζημίωση για τη συμμετοχή του, η οποία ανερχόταν στα 5.000 ευρώ μηνιαίως για ένα χρόνο. Το ποσό που έλαβε φορολογήθηκε στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.

    Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων «αδειάζει» τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

    Την ίδια ώρα, νέες διαστάσεις δίνει η εφημερίδα La Stampa, η οποία, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις της Κομισιόν, επιμένει στις θέσεις της εναντίον του Έλληνα τέως Επιτρόπου, φιλοξενώντας αυτή τη φορά συνέντευξη Γερμανού Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «H Επιτροπή έσφαλε. Δεν έπρεπε να δώσει άδεια στον Αβραμόπουλο».

    Ο Daniel Freund, ο οποίος ασχολείται με θέματα διαφθοράς και διαφάνειας των θεσμών, τονίσει πως «πραγματικά με εκπλήσσει η συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: του έδωσαν άδεια να συμμετάσχει στις δραστηριότητες της ΜΚΟ «Fight Impunity» και να λαμβάνει αμοιβή, απλώς βάσει υποσχέσεών του και χωρίς έλεγχο».

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γερμανού ευρωβουλευτή στη La Stampa

    Δημοσιογράφος: «Πού έκανε λάθος η Επιτροπή όταν έδωσε άδεια στον Αβραμόπουλο;

    Freund: «Δεν υπάρχει μόνο ένα λάθος, αλλά τρία. Το πρώτο είναι ότι η Aνεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει τις δραστηριότητες αυτής της ΜΚΟ, απλώς εμπιστεύτηκε όσα είχε πει ο Αβραμόπουλος και όσα γράφτηκαν στην ιστοσελίδα τους. Μιλάμε για ΜΚΟ που δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ».

    Δημοσιογράφος: «Ο πρώην Επίτροπος εξήγησε ότι έφταιγε το lockdown. Σας φαίνεται αξιόπιστο;»

     Freund : «Είναι απολύτως αδιανόητο. Η διαδικασία εγγραφής γίνεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Η αυτοπρόσωπη παρουσία γίνεται μετά την εγγραφή  για την παραλαβή κάρτας πρόσβασης. Το lockdown ήταν ξεκάθαρα μια δικαιολογία».

    Δημοσιογράφος:  «Την οποία όμως πίστεψε η Επιτροπή»

    Freund: «Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Το δεύτερο είναι ότι τα επόμενα χρόνια δεν επαλήθευσε ποτέ εάν έγινε η εγγραφή  όπως υποσχέθηκε ο Αβραμόπουλος».

    Δημοσιογράφος:  «Και το τρίτο;»

    Freund: «Απλώς του έδωσαν το πράσινο φως, με την προϋπόθεση να μην κάνει lobbying  στους εν ενεργεία επιτρόπους. Αλλά γιατί πιστεύετε ότι ο Panzeri θα τον πλήρωνε αν ήταν να μην κάνει  lobbying;»

    Δημοσιογράφος: «Επίτιμο μέλος  για την προώθηση των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ: σε έναν χρόνο ο πρώην Επίτροπος συμμετείχε σε μια εκδήλωση, σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο και έγραψε ένα άρθρο»

    Freund: «Για 60.000 ευρώ, πάνω – κάτω 20.000 ευρώ για καθεμία από αυτές τις δραστηριότητες. Καθόλου άσχημα…».

    Δημοσιογράφος: «Κατά τη γνώμη σας, ο Αβραμόπουλος παραβίασε την υποχρέωση να μην κάνει lobbying σε άλλους επιτρόπους;»

    Freund: «Είναι προφανές ότι ένας πρώην Επίτροπος συναντά τους συναδέλφους του. Εάν στο τέλος της θητείας του ένας Επίτροπος πάει να κάνει κάτι άλλο στη χώρα του, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως έρθει στις Βρυξέλλες και συνεχίσει να παρακολουθεί ποιος έχει ρόλο στη λήψη αποφάσεων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, η Επιτροπή έχει μια πολύ διφορούμενη αντίληψη για το lobbying».

    Δημοσιογράφος: «Τι χρειάζεται»

    Freund: «Μακάρι να υπήρχαν κανόνες, απλά θα έπρεπε να εφαρμοστούν. Όχι όπως έγινε για τον Αβραμόπουλο. Πριν από έναν χρόνο ήμουν ο εισηγητής της διάταξης που ζητούσε τη σύσταση επιτροπής δεοντολογίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ακόμη περιμένουμε την πρόταση της Επιτροπής».

    Δημοσιογράφος: «Περιμένατε να ξεσπάσει τέτοιο σκάνδαλο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο;»

    Freund: «Δεν εκπλήσσομαι που κάποιοι δικτάτορες με πολλά χρήματα προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας. Έχει ξανασυμβεί. Αλλά το γεγονός ότι κάποιοι από τους συναδέλφους μου έχουν δεχθεί βαλίτσες γεμάτες χρήματα, αυτό πραγματικά με εκπλήσσει».



    ΣΧΟΛΙΑ