• Διεθνής πολιτική

    Observer “καίει” Αβραμόπουλο: Συναντούσε Ευρωπαίους αξιωματούχους ενόσω ήταν στο payroll της ΜΚΟ του Παντσέρι

    Δημήτρης Αβραμόπουλος Πολιτικός

    Δημήτρης Αβραμόπουλος Πολιτικός


    Νέα διάσταση στην πτυχή του σκανδάλου Qatargate, που εμπλέκει τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, προσδίδει δημοσίευμα του Eυρωπαικού Observer (EUObserver), αποκαλύπτοντας ότι ο Έλληνας τέως Επίτροπος πραγματοποιούσε συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ ενόσω πληρωνόταν από την ΜΚΟ Fight Impunity του Ιταλού Παντσέρι, ο οποίος αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου» που συγκλονίζει την Ευρώπη, με εμπλοκή και της Εύας Καϊλή.

    Μετά το δημοσίευμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις επαφές ευρωπαίων αξιωματούχων με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, σύμφωνα με το Politico. Εστάλη email σε μέλη του Σώματος των Επιτρόπων και υπαλλήλους του υπουργικού συμβουλίου, όπου ζητήθηκαν απαντήσεις για το αν είχαν  αλληλεπιδράσει με τον Δ. Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity κατά την περίοδο μεταξύ 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021.

    Ερωτήσεις τέθηκαν και στον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο σχετικά για το πώς συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς του λόμπι κατά την ίδια περίοδο.

    Οι αποκαλύψεις του Observer

    Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της έγκριτης ηλεκτρονικής εφημερίδας- πρώτο θέμα της για δεύτερη μέρα- αναφέρει:

    Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, πριν από τη λήξη της διετούς περιόδου παύσης του την 1η Δεκεμβρίου 2021.

    Κατά την περίοδο αυτή, απαγορεύεται να ασκούνται πιέσεις σε Ευρωπαίους Επιτρόπους για λογαριασμό της ΜΚΟ, για θέματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Και οι συναντήσεις που σχετίζονται με την πολιτική της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν οι λομπίστες βρίσκονται στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων ομάδων ειδικών συμφερόντων.

    Η Fight Impunity δεν ήταν σε αυτό το μητρώο, σύμφωνα με το ΕUObserver.

    Όπως επισημαίνει εξάλλου το Politico, σχετικά με το αίτημα του Δ. Αβραμόπουλου να συμμετάσχει στην τιμητική επιτροπή της Fight Impunity, «η Κομισιόν έπρεπε να ελέγξει τη νέα απασχόληση του Αβραμόπουλου, επειδή την ανέλαβε πριν από το τέλος της διετούς περιόδου «παύσης» που δίδεται μετά το τέλος της θητείας ενός Επιτρόπου». Σχολιάζει μάλιστα ότι η έγκριση του αιτήματος δείχνει τις αδυναμίες που υπάρχουν στη διαδικασία ελέγχου σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το EUObserver, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν υπήρχε γενική απαγόρευση για τον κ. Αβραμόπουλο να συναντά επιτρόπους ή το προσωπικό τους.

    Το ερώτημα τέθηκε καθώς ο πρόεδρος της Fight Impunity, ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, βρίσκεται προφυλακισμένος μαζί με τον πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

    Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι η ΜΚΟ Fight Impunity κατέβαλε στον κ. Αβραμόπουλο το ποσό των 60.000 ευρώ για το έργο που παρείχε μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

    Οι συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους

    Κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου είχε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Στον λογαριασμό του στο twitter έχει δημοσιεύσει φωτογραφικό υλικό από συναντήσεις που είχε με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς και τη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, καθώς και με τους αντιπροέδρους Μάρος Σέφκοβιτς, Βιέρα Γιούροβα και Μαργαρίτη Σχοινά, όπως και με τους επιτρόπους Στέλλα Κυριακίδη, Μαρίγια Γκάμπριελ, Ίλβα Γιόχανσον και Γιοχάνες Χαν.

    Η Στέλλα Κυριακίδη είπε ότι συζήτησαν για την πανδημία Covid-19, χωρίς να είναι σαφές ποια άλλα θέματα συζητήθηκαν.

    Τον Ιούλιο, δημοσίευσε μία άλλη φωτογραφία του στο Twitter από διακοπές στην Ελλάδα με τον επίτροπο προϋπολογισμού της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

    Και τον Οκτώβριο, έγραψε στο Twitter ότι είχε δείπνο με την επίτροπο διαφάνειας της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα.

    Οι αποκαλύψεις έρχονται επίσης σε μια περίοδο που ο Δ. Αβραμόπουλος διεκδικεί να γίνει ο επόμενος ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Δ. Αβραμόπουλος έχει εξαπολύσει κατηγορίες προς την Ιταλία για προσπάθεια διαστρέβλωσης της εικόνας του σχετικά με την συμμετοχή του στην MKO προκειμένου να αποδυναμωθούν οι πιθανότητές του να πάρει τη θέση που διεκδικεί.

    Μεταξύ των άλλων υποψηφίων είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Γιαν Κούμπις, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο και ο πρώην Κύπριος επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, με δήλωσή του, είχε υποστηρίξει ότι για να γίνει μέλος του οργανισμού ζήτησε γραπτώς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζήτησε την άδεια να λάβει τιμητική αποζημίωση για τη συμμετοχή του, η οποία ανερχόταν στα 5.000 ευρώ μηνιαίως για ένα χρόνο. Το ποσό που έλαβε φορολογήθηκε στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.

    Η θέση της ΕΕ για τον Αβραμόπουλο

    «Χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ξεκάθαρα ότι όλα όσα αφορούν στη συμμετοχή σε αυτόν τον οργανισμό είναι σύννομα και σωστά. Αυτοί ερευνούν μήπως τυχόν κατά την περίοδο εκείνη μέσα από τις σχέσεις που είχε με Επίτροπους εάν έκανα προώθηση στον οργανισμό», δήλωσε.

    Ενώ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.

    «Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για την αμοιβή του κ. Αβραμόπουλου από την εν λόγω ΜΚΟ, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι η Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις αποδοχές του. «Δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να πει ποια μπορεί να είναι η αμοιβή που έλαβε από την οργάνωση. Ωστόσο θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να ρωτήσετε τον ίδιο», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.

    «Απλώς επαληθεύουμε εάν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που τέθηκαν στην εξουσιοδότηση που του δώσαμε, μεταξύ άλλων ότι δεν έπρεπε να επικοινωνήσει με την Επιτροπή στο όνομα αυτής της ΜΚΟ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το αντίθετο.

    Διαβάστε επίσης:

    Le Soir: Η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα €750.000



    ΣΧΟΛΙΑ