• Διεθνής πολιτική

    Koυλέμπα: Σε εξέλιξη εκστρατεία τρόμου ουκρανικών πρεσβειών

    • NewsRoom
    Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας

    Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας


    Δέμα με μάτια ζώων απεστάλη, σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη.

    Κατόπιν της διαπίστωσης του περιεχομένου του δέματος, οι αστυνομικές αρχές απέκλεισαν το κτίριο της πρεσβείας και προκειμένα να ερευνήσει τη γύρω περιοχή με τη συνοδεία εκπαιδευμένων σκύλων εκπαιδευμένους, οι οποίοι εντόπισαν ύποπτα αντικείμενα. Μονάδα ειδικών που κατήλθε στο σημείο επιβεβαίωσε πως δεν περιείχε εκρηκτική ύλη.

    Το εν λόγω δέμα αποτελεί το πιο πρόσφατο σε μια σειρά παρόμοιων «ματωμένων πακέτων» που εστάλησαν σε ουκρανικές διπλωματικές αποστολές σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανέφεραν Ουκρανοί και Ισπανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο, τα πακέτα αυτά, έχουν μέχρι τώρα αποσταλεί στις πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Κροατία και την Ιταλία, την Αυστρία, καθώς και στα γενικά προξενεία της χώρας στην Νάπολη, την Κρακοβία και το Μπρνο.

    Η Ισπανία, δε, έχει ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια, προς παρακολούθηση των εν λόγω ενεργειών.

    Επιπλέον, την παρούσα εβδομάδα απεστάλησαν έξι παγιδευμένες επιστολές σε διευθύνσεις στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της πρεσβείας των Η.Π.Α. στη Μαδρίτη.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Facebook, δήλωσε ότι ερευνάται η σημασία του μηνύματος, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έδωσε εντολή οι εμπλεκόμενες πρεσβείες και τα προξενεία να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Ο Κουλέμπα επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «Έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία τρόμου και εκφοβισμού των ουκρανικών πρεσβειών και προξενείων βρίσκεται σε εξέλιξη» και συνεχίζει «Οι προσπάθειες αυτές (εκφοβισμού) είναι ανώφελες».

    Ο Νικολένκο δήλωσε ότι, μεταξύ των περιστατικών που έχουν λάβει χώρα είναι ο βανδαλισμός του διαμερίσματος του πρεσβευτή στο Βατικανό, ενώ πηγή της πρεσβείας στη Ρώμη δήλωσε ότι μπροστά στην πόρτα είχαν τοποθετηθεί ανθρώπινα περιττώματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρεσβεία στο Καζακστάν είχε λάβει απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε.

    Αντίστοιχα, η πρεσβεία της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έλαβε επιστολή που περιείχε επικριτικό άρθρο για την Ουκρανία. Η επιστολή, όπως και οι πλειοψηφία των υπολοίπων, απεστάλει από ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε, ο Νικολένκο, χωρίς να δίνει περαιτέρω επεξηγήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ψαλίδι» στα μπόνους από τις τράπεζες της Wall Street

    IDEAL: Πούλησε 85.000 ίδιες μετοχές

    Ειδικό Δικαστήριο: «Συντελεστές της συμφωνίας για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν ο Παππάς, ο Καλογρίτσας και ο Χούρι»



    ΣΧΟΛΙΑ