• Διεθνής πολιτική

    Κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο: Τι έδειξε η Ανεξάρτητη έρευνα

    • NewsRoom
    Βρετανικό Μουσείο

    Βρετανικό Μουσείο


    Ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο η Ανεξάρτητη Έρευνα για τα κλεμένα πολύτιμα αντικείμενα από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου.

    Όπως έδειξε η εν λόγω έρευνα οι κλοπές που αφορούσαν μια μεγάλη χρονική περίοδο εκτιμάται ότι έφτασαν περίπου τις 2000 ζημιές αντικειμένων, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται και αντικείμενα που ακόμα αγνοούνται.

    Στόχος των εγκληματιών ήταν, όπως δείχνει η έρευνα, αντικείμενα που δεν ήταν καταχωρημένα στο Τμήμα Ελλάδος και Ρώμης. Μάλιστα, οι επίδοξοι κλέφτες είχαν ιδιαίτερα «βάλει στο μάτι» πολύτιμους λίθους και κοσμήματα.

    Πιο συγκεκριμένα το Μουσείο εκτιμά ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «υπάρχουν περίπου 2000 κατεστραμμένα ή ελλείποντα αντικείμενα», μεταξύ αυτών και αντικειμένων «που λείπουν ή κλάπηκαν» να υπολογίζονται σε περίπου 1500.

    Υπάρχουν επίσης, περίπου 350 αντικείμενα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί κομμάτια τους π.χ. χρυσές βάσεις για πολύτιμους λίθους. Ταυτόχρονα, περίπου 140 που έχουν καταστραφεί και φέρουν σημάδια από εργαλείο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

    Ακόμα ένα δυσάρεστο εύρημα της έρευνας δείχνει ότι από την πλειονότητα των κομματιών που αφαιρέθηκαν, από τα 350 αντικείμενα ενδέχεται να μην ανακτηθούν ποτέ καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν πουληθεί ως μέταλλο.

    Όπως αναφέρει επίσης το Βρετανικό Μουσείο, από τα 1500 αντικείμενα που λείπουν ή έχουν κλαπεί, 351 αντικείμενα έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ περισσότερα από 300 άλλα αντικείμενα έχουν ταυτοποιηθεί.

    Οι λεπτομέρειες όσον αφορά στην κλοπή απουσιάζουν από την ανακοίνωση με την διοίκηση να δηλώνει «περιορισμένη σε ό,τι μπορεί να πει για τις ίδιες τις κλοπές σε αυτό το στάδιο λόγω της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας», αλλά «δεσμεύεται» για την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης της συλλογής μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

    «Αυτή η Ανασκόπηση δείχνει ότι το Βρετανικό Μουσείο τακτοποιεί τα εν οίκω του, πράγματι το αναθέσαμε επειδή ήμασταν αποφασισμένοι να λάβουμε τα μαθήματα για το τι πήγε στραβά”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

    Θέση πήρε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας πως «το Βρετανικό Μουσείο έπεσε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζητάμε και πάλι συγγνώμη που αυτό επετράπη να συμβεί. Η συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα σημαίνει ότι η πλήρης έκθεση δεν μπορεί να δημοσιευτεί σήμερα, αλλά έχουμε αποδεχθεί πλήρως τις συστάσεις και έχουμε αρχίσει να ανακτούμε εκατοντάδες από τα κλεμμένα αντικείμενα”.

    «Πρόκειται για ένα χρήσιμο σύνολο συστάσεων, πολλές από τις οποίες ήδη υλοποιούμε. Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι αυτή ήταν μια εύκολη περίοδος για το Μουσείο, αλλά έχω τον απόλυτο θαυμασμό για τη δέσμευση του προσωπικού να οικοδομήσει ένα ισχυρότερο μέλλον για το Μουσείο που όλοι νοιαζόμαστε τόσο βαθιά» δήλωσε ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Σερ Μαρκ Τζόουνς.

    Ιστορικό

    Ο άνθρωπος που έδωσε το έναυσμα για να «ξετυλίξει» το κουβάρι των κλοπών ήταν ο Δρ Ittai Gradel, γεγονός που επιβεβαίωσε η έρευνα, καθώς το Μουσείο είχε ειδοποιηθεί για «υποψίες κλοπών» ήδη από το 2021.

    Μάλιστα, η τότε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Μουσείο διαβεβαίωνε ότι «κατέληξε εσφαλμένα στο συμπέρασμα και ότι δεν υπήρχε βάση στους ισχυρισμούς».

    Έπειτα όμως, από έναν εσωτερικό έλεγχο, που έγινε αργότερα μέσα στο ίδιο έτος, το πόρισμα έδειξε ότι ένα αντικείμενο «δεν βρισκόταν στη σωστή του θέση» εντός του χώρου με αντικείμενα από την Ελλάδα και την Ρώμη.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός αυτό οδήγησε σε έναν ευρύτερο έλεγχο, καθώς και ειδικότερα στον έλεγχο της συλλογής κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων από την Ελλάδα και τη Ρώμη. Αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και ο έλεγχος στη συνέχεια αποκάλυψε περαιτέρω στοιχεία για αντικείμενα που έλειπαν.

    Πέρασαν οχτώ μήνες για να ειδοποιηθεί η ανώτατη διοίκηση και να εκφραστούν οι ανησυχίες στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, καθώς ήδη από τον Απρίλιο του 2022 είχαν ξεκινήσει οι εσωτερικές ελεγκτικές διαδικασίες που στη συνέχεια έφεραν στην επιφάνεια νέα στοιχεία για αντικείμενα που έλειπαν.

    Μόλις ενημερώθηκε ο πρόεδρος, κάλεσε αμέσως την αστυνομία και ξεκίνησε η αστυνομική έρευνα, ενώ έπειτα από αίτημά τους, δεν υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις εκείνη τη στιγμή.

    Οκτώ μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, με τη συγκατάθεση της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την ανακάλυψη κλοπών.

    Παράλληλα, το Μουσείο ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε και ξεκίνησε επανεξέταση, ώστε να διερευνηθεί το θέμα και να γίνουν σχετικές συστάσεις για μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας στο Μουσείο.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου: Έχει κατανομαστεί το πρόσωπο που διέταξε την επίθεση στους αστυνομικούς

    Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες αναμένοντας τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών

    Ανδρουλάκης: Στόχος του ΠΑΣΟΚ το 16% – 17% στις ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ