• Διεθνής πολιτική

    Ιταλία: Ο Ντράγκι έφερε σταθερότητα – Οι εκλογές που απειλούν να φέρουν αποσταθεροποίηση

    • NewsRoom


    Η Ιταλία έχει μπει εδώ και έναν χρόνο ξανά στα ραντάρ των επενδυτών, ωστόσο οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές ενέχουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

    Σε δύο εβδομάδες, στις 24 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τον διάδοχο του Σέρτζιο Ματαρέλα, η θητεία του οποίου λήγει στις 3 Φεβρουαρίου.

    Το βασικό ερώτημα είναι εάν στην θέση θα εκλεγεί ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος στον ένα χρόνο που βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας έχει χαρίσει μια μακρά περίοδο σταθερότητας στην χώρα του.

    Απόδειξη του θετικού αποτυπώματος ήταν η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στα χαμηλότερα επίπεδα για το 2021 μετά την είδηση ότι ο Μάριο Ντράγκι θα γινόταν πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνησή του, διακομματική και με την συμμετοχή αρκετών τεχνοκρατών, φάνηκε ελκυστική στις αγορές εξαιτίας της κοινοβουλευτικής στήριξης που πέτυχε και των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της.

    Ωστόσο, μια πιθανή αποχώρηση του Ντράγκι από την πρωθυπουργία βάζει σε ρίσκο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

    «Ανεξάρτητα από το εάν ο Ντράγκι εκλεγεί πρόεδρος, η Ιταλία δεν θα κάνει εκλογές έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ωστόσο, η διαδικασία για να βγει νέος πρωθυπουργός και κυβέρνηση είναι πιθανόν να προκαλέσει αναταραχή στον ετερογενή κυβερνητικό συνασπισμό» ανέφερε κορυφαίος Ιταλός αναλυτής, σύμφωνα με το CNBC.

    Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για μετά από έναν χρόνο, εκτός εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, κάτι που απεύχονται όλοι.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ