• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: «Κάναμε λάθη» παραδέχθηκαν ο αρχηγός του στρατού και ο υπουργός Παιδείας

    Herzi Halevi, Αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού

    Herzi Halevi, Αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού


    Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχθηκε σήμερα για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια το περασμένο Σάββατο, επιθέσεις που αιφνιδίασαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

    «Οι IDF (οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.

    Η σφαγή παιδιών και γυναικών είναι απάνθρωπη, ανέφερε ο ίδιος, στην πρώτη δημόσια δήλωση που έκανε μετά τις επιθέσεις.

    «Οι IDF πολεμούν ανελέητα εναντίον των τρομοκρατών που διέπραξαν αδιανόητες πράξεις». Ο στρατός σκοτώνει τους τρομοκράτες και καταστρέφει τις υποδομές των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας, συμπλήρωσε.

    «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τους απαχθέντες πίσω στα σπίτια τους», τόνισε, αναφερόμενος σε τουλάχιστον 150 ανθρώπους που απήχθησαν και κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

    Παράλληλα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις έγινε το πρώτο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς. «Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.

    Οι επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης αιφνιδίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, παρά τη φήμη που έχουν ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότητά τους.

    Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Νετανιάχου

    Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «ασυγχώρητη αποτυχία», καθώς απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάβββατο η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

    «Η αποτυχία του Σαββάτου είναι ασυγχώρητη», τόνισε ο Λαπίντ, προσθέτοντας ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συγκροτήθηκε από τον Νετανιάχου με τη συμμετοχή του κεντρώου κόμματος Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντς.

    Ο Λαπίντ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Έκκληση στο Ισραήλ σε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

    «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Φάρσα με βόμβα σε αεροπλάνο από το Τελ Αβίβ

    Ινδία: Καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ