• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Έτοιμασίες για μια σαρωτική χερσαία επίθεση – Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

    • NewsRoom
    Ερείπια στη Γάζα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

    Γάζα EPA/MOHAMMED SABER


    Κλιμακώνεται διαρκώς η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εμφανίζεται πλέον έτοιμο να προχωρήσει σε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

    Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή οργάνωση, η οποία πραγματοποίησε το Σάββατο μια πρωτοφανής έκτασης τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, συνεχίζει τις επιθέσεις της, εξαπολύοντας την Τρίτη μπαράζ ρουκετών κατά του Ασκελόν, στα νότια της χώρας. Η αντιεροπορική ασπίδα του Ισραήλ κατάφερε αν αναχαιτίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ρουκετών, ωστόσο καταγράφηκαν ζημιές σε κτήρια της πόλης, μεταξύ των οποίων και ένα ξενοδοχείο.

    Παράλληλα, η οργάνωση – η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Δύση – ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών και από το έδαφος του Λιβάνου. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως δέχθηκε πυραυλικό χτύπημα και από τα εδάφη της Συρίας, στα οποία επίσης υπάρχουν άνδρες της Χαμάς. Oι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ενημερώνουν πως απάντησαν με βαρύ πυροβολικό και οβίδες.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την Τρίτη την έγκριση της Βουλή για την αύξηση του αριθμού των εφέδρων στρατιωτών στους 360.000, την ώρα που στα σύνορα με τη Γάζα βρίσκονται πλέον 35 τάγματα του πεζικού. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν σημάδια πως η μια χερσαία επίθεση, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε «λουτρό αίματος» στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, είναι έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα.

    Το Ισραήλ συνεχίζει προς το παρόν τους βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας αλλά και στα νότια της Λωρίδα της Γάζας, στην περιοχή της πόλης Ράφα, στο μοναδικό σημείο διέλευσης προς την Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.

    Στη Γάζα, τα οκτώ νοσοκομεία της πόλης έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, ενώ κάποια από αυτά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Τα συγκεκριμένα νοσοκομεία έχουν στοχοποιηθεί από το Ισραήλ, καθώς η Χαμάς συνηθίζει να τα χρησιμοποιεί για την εκτόξευση ρουκετών κατά των πόλεων του Ισραήλ.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, τουλάχιστον 900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τα αντίποινα του Ισραήλ ενώ πάνω από 4.600 είναι οι τραυματίες στη Γάζα. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 260 παιδιά και 230 γυναίκες, σύμφωνα με το υπ. Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

    Πίσω στο Ισραήλ, η κοινή γνώμη παραμένει συγκλονισμένη από τις αποκαλύψεις γύρω από το μέγεθος της βαρβαρότητας των τρομοκρατών της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι νεκροί από την βίαιη επίθεση ξεπέρασαν τους 1.000, ενώ πάνω από 100 υπολογίζονται οι όμηροι τους οποίους κατάφεραν να πάρουν οι τρομοκράτες.

    Τα ευρήματα από τα σημεία της σφαγής έριξαν περισσότερο φως στη βιαιότητα των πράξεων των ανδρών της Χαμάς. Τρομοκράτες της Χαμάς φαίνεται μάλιστα να αποκεφάλισαν και να έκαψαν ζωντανά βρέφη στο κιμπούτς Κφαρ Αζα. Οι φωτογραφίες των πτωμάτων των μικρών παιδιών κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας νέα οργή στο Ισραήλ.

    Άλλωστε, οι ίδιοι οι άνδρες της Χαμάς είχαν φροντίσει από την πρώτη στιγμή να δημοσιοποιήσουν τις βάρβαρες πράξεις τους, αναρτώντας στα social media βίντεο με βιασμούς και εκτελέσεις αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στη Γάζα.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανέφερε πως ετοιμάζεται πλέον για μια «σαρωτική» απάντηση, η οποία μάλιστα θα γίνει χωρίς «κανένα περιορισμό». Το Ισραήλ έχει ήδη προχωρήσει σε ολικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, με την PLO μάλιστα να καταγγέλλει το Τελ Αβίβ πως εμποδίζει ακόμα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα.

    Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει πως θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης από άλλες δυνάμεις όπως η Χεζμπολάχ, στοχεύοντας τον Λίβανο και τη Συρία. Ανάλογη προειδοποίηση έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα αποστέλλουν στην περιοχή αεροπλανοφόρο.

    Την ίδια ώρα, χώρες της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία προσπαθούν να βρουν λύση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ανάλογο ρόλο «ειρηνοποιού» επιθυμεί να παίξει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Από την πλευρά της η ΕΕ αποφάσισε να μην σταματήσει τελικά την οικονομική βοήθεια προς τη Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ελέγχει τη Δυτική Όχθη, έπειτα από τις αντιδράσει κυβερνήσεων όπως αυτής της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως η ΕΕ θα επανεξετάσει άμεσα τους όρους της χρηματοδότησης ώστε να διασφαλιστεί πως τα χρήματα που λαμβάνει η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κατευθύνονται προς τους τρομοκράτες της Χαμάς.

    Η ΕΕ ανέφερε πως είναι δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε, προειδοποίησε ωστόσο πως αυτή η απάντηση δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του πολέμου.

    Διαβάστε επίσης

    Μπορέλ: Kανονικά η βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή – Δεν πιστεύω πως τα χρήματα πάνε στη Χαμάς

    H φρίκη του πολέμου: Αποκεφάλισαν κι έκαψαν ζωντανά βρέφη – Δεκάδες νεκροί σε κιμπούτς στο Ισραήλ

    Μπάιντεν: «Το Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις» – Τηλεδιάσκεψη με Νετανιάχου



    ΣΧΟΛΙΑ