• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Χερσαίες δυνάμεις μπήκαν με άρματα μάχης στη βόρεια Γάζα μέσα στη νύχτα (video)

    • NewsRoom
    Ισραήλ-Γάζα


    Μια μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού του Ισραήλ.

    Σύμφωνα με το Sky News, επρόκειτο για μια «στοχευμένη επιδρομή» από την ταξιαρχία πεζικού Givati με χρήση αρμάτων μάχης, η οποία είχε ως στόχο «υποδομές τρομοκρατών».

    Στο βίντεο από τη νυκτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.

    Την είδηση επιβεβαίωσαν σε ανάρτησή τους και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Στην ανάρτηση επισημαίνεται ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια της μάχης, μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

    Όπως επισημαίνεται, χτυπήθηκαν πυρήνες τρομοκρατών και σημεία εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, μαζί με άλλες υποδομές.

    Όλοι οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πλέον αποχωρήσει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στην ισραηλινή επικράτεια.

    H συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη επιδρομή των IDF στη Γάζα από το ξεκίνημα του πολέμου, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων.

    Το Ισραήλ ξεκίνησε περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιδρομές την Κυριακή, καθώς ο πόλεμος, που πυροδοτήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, εισήλθε στην τρίτη του εβδομάδα.

    Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε χθες σε διάγγελμά του ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ συνέχισε να χτυπά στόχους στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να προετοιμάζονται για μια επερχόμενη χερσαία εισβολή, χωρίς να δώσουν χρονοδιάγραμμα. Από την πλευρά της, η Χαμάς εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών προς το κεντρικό και νότιο Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης.

    Ανάλυση: Οι λόγοι πίσω από τις «στοχευμένες επιδρομές» του Ισραήλ στη Γάζα

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ προχωράει σε περιορισμένες επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την αναμενόμενη πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή του στη Γάζα.

    «Έκαναν αυτό που μου περιέγραψαν ως προετοιμασία του εδάφους», λέει ο Άλιστερ Μπάνκαλ. Ο ίδιος εξηγεί ότι τα στρατεύματα θα διερευνήσουν αν το έδαφος είναι ναρκοθετημένο, θα προσπαθήσουν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το πού μπορεί να εδρεύει η Χαμάς και τι είδους υποδοχή θα έχουν όταν πάνε στη Γάζα. «Όλα αυτά τα πράγματα τους βοηθούν να συγκεντρώσουν έναν δείκτη για το πώς είναι η κατάσταση στο έδαφος πριν από αυτή την αναμενόμενη ευρείας κλίμακας εισβολή», σημειώνει.

    Στο μεταξύ, εντείνεται η διεθνής πίεση στο Ισραήλ να καθυστερήσει οποιαδήποτε εισβολή στη Γάζα, κυρίως λόγω ομήρων. Περισσότεροι από τους μισούς -περίπου 220- ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς έχουν ξένα διαβατήρια από 25 διαφορετικές χώρες, δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. Πολλοί πιστεύεται ότι είχαν διπλή υπηκοότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: «Όχι» στα σχέδιο ΗΠΑ και Ρωσίας για παύση εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας

    Μπάιντεν: Δικαίωμα και ευθύνη του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά να προστατευθούν οι άμαχοι

    Μακρόν: Λάθος μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας



    ΣΧΟΛΙΑ