• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Αυξημένη η συμμετοχή στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

    • NewsRoom
    Άνδρας με καπέλο ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στο Ισραήλ

    EPA/ATEF SAFADI


    Αυξημένη συμμετοχή καταγράφεται στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, τις πέμπτες μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

    Στις 14.00, τοπική ώρα, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο 38,9%, δηλαδή ήταν κατά 4,3% υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, τον Μάρτιο του 2021. Είναι επίσης το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές από το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων μέχρι αυτήν την ώρα, από το 1999, όπως ανέφερε η Εκλογική Επιτροπή.

    Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα έξιτ-πολ και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα της τελικής καταμέτρησης θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

    Από το πρωί, πολιτικοί όλων των κομμάτων έχουν πολλαπλασιάσει τις προτροπές τους προς τα 6,8 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, που ελπίζει ότι αυτές οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή του στον πρωθυπουργικό θώκο, περιόδευσε στα προάστια του Τελ Αβίβ «για να διασφαλίσει ότι όλος ο κόσμος θα βγει έξω για να ψηφίσει» το κόμμα του, το Λικούντ. «Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία», τόνισε.

    Απέναντι στον συνασπισμό της δεξιάς, ο 58χρονος Γιαΐρ Λαπίντ, πρωθυπουργός από τον Ιούλιο και αρχηγός του κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), όπως και επικεφαλής ενός μοναδικού συνασπισμού στην ιστορία του Ισραήλ καθώς ενώνει παρατάξεις της Αριστεράς, του Κέντρου, της Δεξιάς και ένα αραβικό κόμμα, προσπαθεί να πείσει ότι η πορεία που χαράχτηκε αυτούς τους τελευταίους μήνες πρέπει να συνεχιστεί.

    “Ψηφίστε σήμερα για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον της χώρας μας. Ψηφίστε σωστά!”, δήλωσε νωρίτερα ο Λαπίντ, ο οποίος ψήφισε στο προπύργιό του στο Τελ Αβίβ, αφού επισκέφθηκε τον τάφο του πατέρα του, πρώην υπουργού και δημοσιογράφου Τόμι Λαπίντ. “Ο πατέρας μου, μου έλεγε σε όλη του τη ζωή: ‘Να θυμάσαι ότι το μεγαλύτερο θαύμα που μας συνέβη, ήταν ότι οι εβραίοι έχουν τη δική τους χώρα’. Του υποσχέθηκα σήμερα το πρωί ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτού του θαύματος”, πρόσθεσε ο Λαπίντ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Αισιόδοξος ο Ερντογάν μετά τη συνομιλία του με Πούτιν για τα ουκρανικά σιτηρά

    Μακρόν: «Η Γαλλία θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα»

    Ερντογάν σε Σολτς: «Η Γερμανία να γίνει και πάλι ουδέτερη στα ελληνοτουρκικά»



    ΣΧΟΛΙΑ