ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οριστικά ανακαλεί τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ η Ισπανία, καθώς επιδεινώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την αντίθεση της Ισπανίας στις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του καθεστώτος του Ιράν.
Ο πρεσβευτής κλήθηκε πίσω στην Ισπανία τον περασμένο Σεπτέμβριο εν μέσω διπλωματικής διαμάχης σχετικά με τα ισπανικά μέτρα που απαγορεύουν την είσοδο αεροσκαφών και πλοίων που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ από τα λιμάνια ή τον εναέριο χώρο της λόγω του πολέμου στη Γάζα, μια πολιτική που ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ κατήγγειλε ως αντισημιτική.
Χθες, η Ισπανία δημοσίευσε ανακοίνωση στην επίσημη εφημερίδα της ότι η θέση του πρεσβευτή είχε τερματιστεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι η πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ θα διευθύνεται από έναν επιτετραμμένο για το άμεσο μέλλον.
Η διπλωματική διαμάχη των δύο χωρών
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση σε μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει επιδεινωθεί έντονα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μετά την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ισπανία διοικείται επίσης από έναν επιτετραμμένο, αφού το Ισραήλ κάλεσε τον πρεσβευτή του τον περασμένο Μάιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ισπανίας να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησαν οι αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, με τον Σάαρ να κατηγορεί την Ισπανία στις αρχές Μαρτίου ότι «τάσσεται στο πλευρό των τυράννων» επειδή αντιτίθεται στον πόλεμο.
Με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας: Επίσκεψη στην Βουλγαρία την Πέμπτη στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λούκας (CVC): Έρχεται το Fund X που θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Το μεγαλύτερο ταμείο εξαγορών
- Υπουργείο Παιδείας: Η υπόθεση της απώλειας της εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη θα εξεταστεί με σοβαρότητα και σεβασμό
- Αεροπορικές: Τα καύσιμα βάζουν «φωτιά» στα εισιτήρια σε Ευρώπη και Ασία – Ποιες εταιρείες αυξάνουν τις χρεώσεις
- Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προς ηγεσία ΠΑΣΟΚ: Χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.