• Διεθνής πολιτική

    ΥΠΕΞ Ολλανδίας: Θα ασκήσουμε βέτο στην είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν

    • NewsRoom


    Η Ολλανδία θα ασκήσει βέτο στην είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra και μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί ότι “είναι πολύ νωρίς” για την είσοδο της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, σημείωσε ο Hoekstra την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Χάγη. Οι Ολλανδοί θα επιτρέψουν την είσοδο στη Σένγκεν της Ρουμανίας και της Κροατίας, όπως ανέφερε ο υπουργός.

     Ρουμανία και Βουλγαρία αναμένουν εδώ και πάνω από μία δεκαετία την είσοδό τους στη ζώνη Σένγκεν. Μολονότι πληρούν εδώ και καιρό όλα τα τεχνικά κριτήρια, αντιμετώπιζαν για καιρό την αντίσταση άλλων μελών της ΕΕ, τα οποία ασκούν κριτική σε Βουκουρέστι και Σόφια για ζητήματα μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και εφαρμογής του κράτους δικαίου.

    Οι δύο χώρες επιδιώκουν θετική ψήφο από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ώστε, μαζί με την Κροατία, να ενταχθούν στη Σένγκεν στις αρχές του 2023. Ωστόσο, η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη, οπότε το βέτο της Ολλανδίας πιθανότατα καταδικάζει τις προοπτικές της Βουλγαρίας.

     Η βουλγαρική κυβέρνηση εργάζεται για την απόκτηση της ιδιότητας του πλήρους μέλους της Σένγκεν στην ψηφοφορία της 8ης Δεκεμβρίου, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Βούλγαρος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κοσταντίν Κοτζαμπάσεφ.

    Μέχρι σήμερα,  στη ζώνη Σένγκεν ανήκουν 26 χώρες, δηλαδή 22 μέλη της ΕΕ και Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα (όπως η Ελβετία) με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), όπου εφαρμόζονται οι τέσσερις ελευθερίες κίνησης (προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών). Ντε φάκτο μέλη της ζώνης είναι και τα μικρο-κράτη Μονακό, Σαν Μαρίνο και Βατικανό.

    Εκτός Σένγκεν παραμένουν, εκ των χωρών της ΕΕ, η Ιρλανδία (για να διατηρεί την ελευθερη μετακίνηση με το Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά με τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία), η Κύπρος, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

     Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε ο Άλεξ Τζόουνς μετά τις καταδίκες του Infowars



    ΣΧΟΛΙΑ