• Διεθνής πολιτική

    H Τουρκία απαγόρευσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα να μπει στη χώρα – Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ

    • NewsRoom


    Σκληρή απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά την ακραία πρόκληση από τις αρχές της Σμύρνης, οι οποίες δεν επέτρεψαν την είσοδο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

    «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

    «Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», προσθέτει.

    «Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει.

    Υπενθυμίζεται ότι σε μία ακραία πρόκληση προχώρησαν σήμερα οι τουρκικές Αρχές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρέμεινε για ώρες «εγκλωβισμένος» στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεπαν την είσοδο στη χώρα.

    Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε σήμερα στις 11:30 το πρωί με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM), ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε για 6 ώρες σε ένα γραφείο από τις Αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

    Η απάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα

    Για απαράδεκτη απαφόρευση εισόδου στην Τουρκία μιλά ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter για το αδιανόητο συμβάν.

    Όπως διευκρίνησε ο κ.Τζιτζικώστας, ύστερα από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εισόδου.

    Αναλυτικά η ανάρτηση του κ.Τζιτζικώστα στο Twitter: «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

    Θεοδωρικάκος: Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνάει κάθε όριο

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αποστόλη Τζιτζικώστα και καταδίκασε τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων.

    Όπως έγραψε χαρακτηριστικά:

    «Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές.

    Είναι σαφές ότι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Διαβάστε επίσης:

    Απίστευτη πρόκληση Τουρκίας: Απαγόρευσαν στον Απόστολο Τζιτζικώστα την είσοδο στην χώρα

    Σακελλαροπούλου: Κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται, όταν παραβιάζεται πρωτίστως η ηθική τάξη



    ΣΧΟΛΙΑ