• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Τρίμηνη αναστολή του φόρου στα καύσιμα ζήτησε από το Κογκρέσο ο Μπάιντεν

    • NewsRoom
    O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν


    Την προσωρινή αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη και το ντίζελ ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο, σε μια προσπάθειά του να περιοριστεί η άνοδος των τιμών στην αντλία.

    Σήμερα, ο ομοσπονδιακός φόρος που επιβάλλεται στη βενζίνη είναι 18 σεντς ανά γαλόνι, ενώ  στο ντίζελ είναι 24 σεντς ανά γαλόνι.

    Η πρόταση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο ο Μπάιντεν προβλέπει την αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης για τρεις μήνες, που αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο στις ΗΠΑ.

    Οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο έτος, συμπιέζοντας το εισόδημα των Αμερικανών. Η μέση τιμή της βενζίνης  ξεπέρασε τα 5 δολάρια το γαλόνι στις αρχές του μήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

    Ο Τζο Μπάιντε, ο οποίος τον Νοέμβριο έχει να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες για την σύσταση του Κογκρέσου ενδιάμεσες εκλογές, κατηγόρησε το προηγούμενο διάστημα τις πετρελαϊκές εταιρείες πως καθυστερούν επίτηδες την αύξηση της παραγωγής για να κερδοσκοπήσουν από την αύξηση των τιμών.

    Πάντως, το πάγωμα του ομοσπονδιακού φόρου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δίκοπο  μαχαίρι, καθώς από τη μία θα οδηγούσε στην ανακούφιση των οδηγών, ενώ από την άλλη θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές.

    Πάντως, η πρόταση του Μπάιντεν συναντά αντιρρήσεις τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαριές απώλειες για το WTI, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου

    Wall Street: Απογοήτευση στα τελευταία λεπτά, επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες



    ΣΧΟΛΙΑ