• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο αναγνώρισης των ομόφυλων γάμων

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι

    Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι


    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο αναγνώρισης των ομόφυλων γάμων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική, σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατόπιν της υπερψήφισής του από τη Γερουσία τον Νοέμβριου.

    Η έγκριση του παρόντος νομοθετικού πλαισίου καταργεί παλαιότερες διατάξεις που ορίζουν τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα εισάγει πρόβλεψη απαγόρευσης διακρίσεων από δημοσίους υπαλλήλους όλων των Πολιτειών «λόγω του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας ή της καταγωγής» ενός ζευγαριού.

    Υπέρ ψήφισαν όλοι οι Δημοκρατικοί βουλευτές και 39 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ 169 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τον καταψήφισαν. Στην δεύτερη κατηγορία όσων καταψήφισαν ανήκει και ο βουλευτής Τζίμ Τζόρνταν, ο οποίος αποτελεί πιστό ακόλουθο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ο οποίος δήλωσε ότι «Πιστεύω ότι είναι ο λάθος δρόμος».

    Το νομοσχέδιο είχε τη στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας , αλλά και αρκετών θρησκευτικών οργανώσεων και ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, παρόλο που πολλοί Αμερικανοί συντηρητικοί αντιτίθενται ακόμη στους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων επειδή, όπως λένε, αντίκεινται στις βιβλικές γραφές.

    Η προώθηση του Νόμου περί Σεβασμού του Γάμου (Respect for Marriage Act) φαίνεται πως επισπεύθηκε κατόπιν φόβων που άρχισαν να εγείρονται περί αναθεώρησης της προηγούμενης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως κινήθηκε και τον Ιούνιο για τις αμβλώσεις.  Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο στην πλειοψηφία του συναπαρτίζεται από συντηρητικούς δικαστές, φαίνεται ότι, επικαλούμενο το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ετοιμάζεται να δικαιώσει ορισμένες επιχειρήσεις που αρνούνται να εξυπηρετήσουν ομόφυλα ζευγάρια. Μια τέτοια απόφαση προσανατολίζεται να ανακοινωθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

    Υπό την πίεση, δε, αυτή, ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα επικυρώσει χωρίς καθυστέρηση τον εν λόγω νόμο.

    Ωστόσο, η αναγνώριση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών χαίρει της στήριξης της πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Ρεπουμπλικάνων.

    Την ικανοποίηση και τη χαρά της εξέφρασε, επιπλέον και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία μέλλεται να παραδώσει την έδρα της τον Ιανουάριο, καθώς «ένας από τους τελευταίους νόμους» που θα υπογράψει με την ιδιότητα της προέδρου προστατεύει αυτές τις ενώσεις. Λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία, η Πελόζι απέτισε φόρο τιμής στον Χάρβεϊ Μιλ, τον πρώτο δημοτικό σύμβουλο της Καλιφόρνιας που δήλωνε ανοιχτά ότι ήταν ομοφυλόφιλος και δολοφονήθηκε το 1978. «Κάποια ημέρα, είπε στους υποστηρικτές του: γεύτηκα την ελευθερία, δεν θα κάνω πίσω», είπε. «Σήμερα, η Βουλή στέκει με υπερηφάνεια στο πλευρό των δυνάμεων της ελευθερίας, κατά της επιστροφής στο παρελθόν», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι ΗΠΑ αντάλλαξαν την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ με τον «έμπορο του θανάτου» Βίκτορ Μπουτ

    ΗΠΑ: Κλειστός λόγω διαρροής ο αγωγός πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα

    Βουλή: Στα «κάγκελα» η Φωτεινή Πιπιλή

     



    ΣΧΟΛΙΑ