• Διεθνής πολιτική

    Γενικός διευθυντής ταχυδρομείων ΗΠΑ: Οι επιστολικές ψήφοι θα φτάσουν εγκαίρως και με ασφάλεια για τις εκλογές

    • NewsRoom


    Ο γενικός διευθυντής της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας (USPS) δήλωσε σήμερα στο Κογκρέσο ότι δεν θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα ταχυδρομεία τις επιστολικές ψήφους, προσπαθώντας να καθησυχάσει το κοινό ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί «με ασφάλεια και εγκαίρως» για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών, ο Λούις ΝτεΤζόι είπε ωστόσο ότι εξετάζει να προχωρήσει σε «δραματικές αλλαγές» για να περιορίσει τις οικονομικές απώλειες της USPS, μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

    Ο ΝτεΤζόι ανέβαλε την εφαρμογή των μέτρων αυτών την Τρίτη, καθώς οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις στη διανομή της αλληλογραφίας. Λόγω των καθυστερήσεων αυτών, εκφράστηκε η ανησυχία ότι εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι δεν θα έφταναν εγκαίρως ώστε να καταμετρηθούν, τον Νοέμβριο, όταν πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ θα ψηφίσουν δια αλληλογραφίας.

    Ο ΝτεΤζόι, ο οποίος έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και σε άλλους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, είπε ότι δεν έχει μιλήσει με το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου, ούτε με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον Μαρκ Μίντοους, για τα θέματα της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Διαβεβαίωσε ότι οι ταχυδρόμοι θα παραδώσουν το 95% των επιστολικών ψήφων μέσα σε τρεις ημέρες, όπως έκαναν και στις εκλογές του 2018 για την ανανέωση του Κογκρέσου.

    Πρόσθεσε επίσης, στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, ότι και ο ίδιος προσωπικά θα ψηφίσει δια αλληλογραφίας.

    Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, αλλά χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι η αύξηση των επιστολικών ψήφων θα οδηγούσε σε νοθεία στις εκλογές. Να σημειωθεί ωστόσο ότι και ο ίδιος έχει ψηφίσει δια αλληλογραφίας.

    Ο γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς, ο κορυφαίος Δημοκρατικός που μετέχει στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας, είπε ότι έχει λάβει περισσότερες από 7.500 αναφορές για καθυστερήσεις στα ταχυδρομεία από κατοίκους του Μίσιγκαν, της Πολιτείας όπου εκλέγεται.

    «Αν σχεδιάζετε να συνεχίσετε αυτού του είδους τις αλλαγές, πιστεύω ότι οι συνάδελφοί μου και πολλοί από τους ψηφοφόρους μας θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν είστε το σωστό πρόσωπο για να διοικήσει αυτήν την απολύτως αναγκαία δημόσια υπηρεσία», σημείωσε απευθυνόμενος στον ΝτεΤζόι.

    Οι Ρεπουμπλικανοί ωστόσο υπερασπίστηκαν τον ΝτεΤζόι, τονίζοντας ότι η Ταχυδρομική Υπηρεσία χρειάζεται μια αναδιάρθρωση για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματά της.

    Έξι Πολιτείες έχουν μηνύσει τον ΝτεΤζόι, με το σκεπτικό ότι οι αλλαγές που προώθησε αποδυναμώνουν την ικανότητά τους να διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Μια ομάδα 90 Δημοκρατικών βουλευτών κάλεσε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της USPS να απομακρύνει αμέσως τον ΝτεΤζόι «για να προστατευθεί αυτή η κρίσιμη υπηρεσία».

    Το Σάββατο η Βουλή πρόκειται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας με το ποσό των 25 δισ. δολαρίων και την ακύρωση των αλλαγών που έχουν γίνει μέχρι τώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ