• Οικονομία

    ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε λίγο ακόμη το σενάριο της στάσης πληρωμών – Τι είπε ο Μπάιντεν

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν


    “Πράσινο φως” έδωσαν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους των ΗΠΑ, απομακρύνοντας λίγο περισσότερο την πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία στην καταστροφή.

    Χθες το βράδυ [τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας] το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 314 ψήφους, 165 Δημοκρατικών και 149 Ρεπουμπλικάνων, ενώ 117 μέλη του σώματος το καταψήφισαν, 71 Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί.

    Καρπός μαραθώνιων και σκληρών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν το τριήμερο της Memorial Day, το νομοσχέδιο επιτρέπει την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, που ήταν η στάση πληρωμών από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος την ερχόμενη Δευτέρα.

    Το επόμενο βήμα είναι να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, που καλείται να ψηφίσει το ταχύτερο, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ να διαβεβαιώνει νωρίτερα χθες πως θα το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών».

    Ο πρόεδρος Μπάιντεν πήγε χθες βράδυ στο Κολοράντο και πριν από την αναχώρησή του είπε πως ήλπιζε το νομοσχέδιο να έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προτού φθάσει στην πολιτεία της αμερικανικής Δύσης.

    «Μέχρι να προσγειωθώ το Κογκρέσο θα ψηφίσει, η Βουλή θα ψηφίσει, και θα έχουμε κάνει άλλο ένα βήμα», δήλωσε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός, που είχε ήδη καλέσει το σώμα «σθεναρά» να υιοθετήσει το νομοσχέδιο την προηγουμένη.

    Μετά την ψηφοφορία, έκανε λόγο για «καλή είδηση για την οικονομία και τους Αμερικανούς», καλώντας τη Γερουσία «να εγκρίνει» το νομοσχέδιο «το ταχύτερο για να μπορέσω να το υπογράψω».

    Σημειώνεται ότι για αρκετό καιρό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Ρεπουμπλικανικού Προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι συνεχίζονταν, με την αγωνία να επικεντρώνεται στην απόφαση της Γερουσίας.

    Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Μακάρθι που «διαπραγματεύτηκε καλή τη πίστη» και προέτρεψε τη Γερουσία να περάσει γρήγορα το νομοσχέδιο.

    Για τον Μακάρθι, η ψηφοφορία ήταν μια προσωπική νίκη. «Σκεφτόμουν αυτήν την ημέρα, πριν από την εκλογή μου, γιατί ήξερα ότι ερχόταν το θέμα του ανωτάτου ορίου του χρέους Ήθελα να γράψω ιστορία», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη το βράδυ.

    «Δεν ήταν ένας εύκολος αγώνας. Είχα αναστατωμένους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές», είπε, «Αλλά νομίζω ότι κάναμε πολύ καλό στον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μετά τον Έλον Μασκ και τον Τζέιμι Ντίμον και ο Mr Louis Vuitton στην Κίνα

    Λαζαράκου: Στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος η Ελληνική Κεφαλαιαγορά

    N. Mαρτίνος: Στα πλοία της Thenamaris το Starlink του Elon Musk

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ